Článek
Tak jako s každou jinou léčivou přírodní látkou, i se zázvorem zacházejte opatrně. Pokud vám horký nápoj z tohoto kořene chutná a víte, že je na něj spoleh, když „na vás něco leze“, určitě se ho nevzdávejte, ale nepřehánějte to s množstvím. Tady ale naše varování nekončí, kdy ještě se zázvoru raději vyhnout?
JÍTE ZDRAVĚ?
K předávkování není daleko
Maximální denní doporučené množství zázvoru jsou pouhé čtyři gramy (u sušeného pak jen jeden gram). Pokud si připravujete nápoj z čerstvého kořene, stačí nastrouhat či nakrájet skutečně jen malý oddenek. Větší množství by mohlo způsobit průjem, plynatost a žaludeční nevolnost, ale i bušení srdce a srdeční poruchy. Nadbytek se může projevit i vyrážkou či podrážděním sliznic.
Trápí vás žaludek? Zázvor raději ne
Máte častější potíže se zažíváním, jste často nafouklí, nebo vás dokonce trápí zánět v trávicí soustavě? Pak na zázvor zapomeňte, je pro vaše zažívání zbytečně agresivní a jeho negativní účinky by rozhodně přebily pozitiva. Raději si dopřejte zklidňující mátu nebo heřmánek.
S léky se nekamarádí
Zázvor rozehřívá, stimuluje, má vliv na zažívání, krevní tlak, ale i metabolismus. Jeho vliv na tělo (i v opravdu malých dávkách) je velký, proto byste měli jeho užívání konzultovat s lékařem, trápí-li vás nějaké dlouhodobé onemocnění. Obezřetní buďte zvláště v případě kardiovaskulárních chorob, diabetes a nízkého i vysokého tlaku (více v článku Máte vysoký krevní tlak? Těmto potravinám se zdaleka vyhněte!). Nehodí se ani pro hemofiliky, protože roztahuje cévy.
Pozor především, pokud užíváte jakékoli léky. Zázvor se řadí mezi takzvané inhibitory enzymů. „Enzymy pomáhají v přeměně a vyloučení léčiv z organismu. Jestliže nějaká potravina inhibuje – zpomaluje – enzymy, může to vést k zadržení léčiv v těle – lék se vylučuje zpomaleně, kumuluje se a zvyšuje se nejenom jeho léčebný, ale i nežádoucí účinek, a to až do nebezpečné toxicity,“ přibližuje problematiku Mgr. Petra Horváthová z BENU Lékárny na Národní třídě v Praze. Vedle zázvoru takto účinkuje například i granátové jablko, grep nebo pomelo.
V těhotenství ano, ale jen zpočátku
„Zázvor se osvědčil při nevolnostech a zvracení různého původu. Některé studie dokonce prokázaly, že zázvor je stejně účinný proti pocitům na zvracení během chemoterapie, jako moderní antiemetika,“ vysvětluje prof. MUDr. Jiřina Bartůňková, DrSc., přednostka Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty UK. Také těhotným ženám se doporučuje v případě žaludeční nevolnosti. Dávkování je v tomto případě ještě striktnější, doporučené množství je do jednoho gramu na den.
Jakmile ale nevolnosti přejdou, je lépe ho z jídelníčku vyřadit. Zejména v poslední třetině těhotenství může vyvolávat nechtěné kontrakce, a dokonce i předčasný porod. I ty, které se o dítě teprve snaží, by měly být opatrné. Nemá vliv na samotnou schopnost otěhotnět, ale dokáže odsouvat termín menstruace. To pak rozhodí celý cyklus a je těžší se dopočítat plodných dní.
XXL dámám svědčí, XS nikoli
Zázvor najdete i v řadě přípravků na hubnutí. Důvod je jednoduchý: prohřívá organismus, urychluje metabolismus, pomáhá efektivněji spalovat, stimuluje k aktivitě trávicí enzymy. Jestliže potřebujete nějaké to kilo shodit, bude pro vás skvělým spojencem. Pokud ale trpíte spíše podváhou a získat každé kilo navíc je pro vás nadlidský úkol, zázvor konzumujte jen výjimečně.
A co vy, dopřáváte si zázvor? Jak často?