Článek
Celozrnné pečivo místo bílých tukových rohlíků? Ano! Skvělý první krok ke změně jídelníčku ve zdravější. Ale co k lisovaným chlebům? Poradíme vám hned 5 chutných receptů. Sestavily je pro vás výživové poradkyně Lada Nosková z Diet Plan a Iva Veselá z Food Life.
Tuňáková pomazánka
Na 1 porci potřebujete:75 g odtučněného (měkkého) tvarohu, 20 g cibule nebo šalotky, 30 g kyselých okurek, 50 g tuňáka ve vlastní šťávě, 70 g celozrrného pečiva, sůl, pepř, pažitku, 100 g cherry rajčat
Postup: „Tuňák obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro udržení správné hladiny cholesterolu v krvi a preventivně působí proti vzniku onemocnění srdce,“ uvozuje Lada Nosková. A jak na přípravu? Do misky dejte tvaroh, najemno nasekanou cibulku, nadrobno pokrájenou okurku, kousky tuňáka, dochuťte solí, pepřem, promíchejte a mažte na pečivo. Podávejte posypané pažitkou s omytými cherry rajčátky.
Lososová pomazánka s koprem
Na 4 porce potřebujete: 250 g nízkotučného tvarohu, 60 g uzeného lososa, ½ cibule nebo šalotky, 1 lžičku čerstvého kopru, 2 ředkvičky, ½ lžičky citronové šťávy, sůl, pepř, 340 g celozrnného pečiva
Postup: Lososa pokrájejte na malé kousky, přidejte tvaroh, najemno pokrájenou šalotku a posekaný kopr. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Promíchejte a podávejte na celozrnném pečivu pokladené ředkvičkami. „Pomazánku také můžete navršit do komínků na salátovou okurku. A pozor, uzený losos sám o sobě obsahuje 4 až 6 % soli, proto s ní šetřete,“ přidává tip Iva Veselá. Pokud si budete lososovou pomazánku dávat ke snídani, zdvojnásobte uvedenou svačinovou porci.
Šunková pomazánka s tóny křenu
Na 1 porci potřebujete: 60 g krůtí šunky nejvyšší kvality, 20 g odtučněného termizovaného sýru, 50 g odtučněného (měkkého) tvarohu, 70 g celozrnného pečiva, křen, 100 g salátové okurky
Postup: Šunku nakrájejte na drobné kousky a přidejte tvarohy. Pomazánku zbývá dochutit jemně strouhaným křenem, množství je na vás. Podávejte na celozrnném pečivu se salátovou okurkou. „Krůtí šunka nejvyšší kvality obsahuje minimum tuku a má vysoký podíl kvalitních svalových bílkovin, které jsou důležité pro tvorbu svalové hmoty,“ vyzdvihuje Lada Nosková.
Krémová pomazánka z řepy
Na 4 porce potřebujete:2 menší řepy, 200 g zakysané smetany (8 % tuku), 1 lžíci olivového oleje, 1 lžička citronové šťávy, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 340 g celozrnného pečiva
Postup:Řepy upečte při 180 stupních (trvá to asi 30 minut) a nechte je zchladnout. Poté je oloupejte a dejte do mixéru spolu se zakysanou smetanou, olejem, citronovou šťávou, solí, pepřem a prolisovaným česnekem. „Smetanu můžete použít klasickou nebo sójovou. A pozor, pokud místo pečené řepy využijete předvařenou, nahraďte část smetany tvarohem, jinak bude konzistence příliš tekutá,“ doplňuje Iva Veselá.
Pomazánka z pečeného lilku a paprik
Na 4 porce potřebujete:½ lilku, 1 větší červenou papriku, sůl, pepř, česnek, ½ lžičky mleté uzené papriky, čerstvou bazalku, ½ lžičky cukru, 1 lžíci olivového oleje, 340 g celozrnného pečiva
Postup:Lilek nakrájejte na plátky, posolte a nechte vypotit. Poté ho otřete a dejte péct na 20 minut do trouby při 180 stupních Celsia spolu s pokrájenou paprikou. Zchladlou zeleninu vložte do mixéru se solí, pepřem, mletou paprikou, pár lístky bazalky, olejem a cukrem. Vše rozmixujte na hrubou směs, kterou pak podávejte na celozrnném pečivu. „Pomazánka je moc dobrá i se lžičkou BBQ omáčky,“ přidává svůj tip na závěr Iva Veselá.
A jaké pomazánky vítězí u vás doma?