Hlavní obsah

5 potravin, které pečují o zdraví žaludku

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Potíže se žaludkem mohou mít různý původ a nemusí se vždy jednat o nemoc. Někdy lze bolestem i podráždění předejít konzumací správných potravin. Jaké vybírat?

Článek

Když něco sníte, putuje sousto jícnem do žaludku. Jeho velikost se mění v závislosti na zaplněnosti a na poloze těla, průměrně se ale žaludeční objem pohybuje kolem dvou litrů. Chcete, aby vám důležitý orgán dobře sloužil? Stav žaludku mohou pozitivně podpořit některé potraviny. Na co si dávat pozor a na co se zaměřit?

5 nejlepších potravin pro zdravý žaludek

Chcete si zachovat dobře fungující žaludek? Pak byste se měli soustředit na to, čemu se říká zdravá strava. Dostatek čerstvých potravin a umírněnost v konzumaci těžce stravitelných jídel podporuje vitalitu žaludku.

A co opravdu žaludeční sliznici nesvědčí? Alkohol, kouření a nadužívání nesteroidních protizánětlivých léků (např. kyselina acetylsalicylová, ibuprofen, diklofenak, indometacin, naproxen), které mohou zvýšit riziko vzniku žaludečních a dvanáctníkových vředů a způsobit životu nebezpečné krvácení v trávicím traktu. Co je naopak dobré do jídelníčku zařadit co nejčastěji, aby žaludek prospíval?

1. Papája: usnadňuje trávení

Toto lahodné exotické ovoce obsahuje enzym papain, který pomáhá štěpit bílkoviny na aminokyseliny a podporuje tvorbu trávicích enzymů. Tím žaludku usnadňuje práci, protože zlepšuje stravitelnost potravin. Papája je také bohatá na vápník a vitaminy B1, B2, C a provitamin A, díky čemuž posiluje vitalitu buněk a chrání sliznice, tedy i žaludek, před poškozením.

Foto: TijanaM, Shutterstock.com

Papája obsahuje enzym papain, který zlepšuje stravitelnost bílkovin a šetří žaludku práciFoto: TijanaM, Shutterstock.com

2. Ovesné vločky: prospívají sliznici žaludku

Ovesné vločky zklidňují podrážděný a citlivý žaludek a pomáhají na sliznici vytvořit ochranný film. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, která však může bolavou sliznici žaludku nepříjemně odírat. „Pro lepší stravitelnost proto ovesné vločky vždy před konzumací povařte či namočte do vody,“ radí koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická.

3. Skořice: chrání žaludek před poškozením

Omamně vonící skořice je pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky čínskou a ajurvédskou medicínou využívána již po staletí. Obsahuje látky, které tiší žaludeční obtíže a chrání sliznici žaludku před poškozením: snižují totiž jeho teplotu až o dva stupně Celsia, což nedávno odhalil tým vědců z Austrálie. Právě toto ochlazení chrání žaludek před záněty, bolestmi a zažívacími obtížemi. Chcete se vyhnout „těžkému žaludku“? Dejte si před jídlem lžičku skořice smíchanou se dvěma lžícemi medu.

Foto: Viktoria White, Shutterstock.com

Skořice žaludek ochlazuje, čímž jej chrání před bolestmi a zánětyFoto: Viktoria White, Shutterstock.com

4. Fenykl: zklidní a zbaví křečí

Oblíbenou zeleninu užívali proti trávicím obtížím a k léčbě ledvin i jater již starověcí Řekové. Fenykl voní po lékořici a je bohatý na draslík, vlákninu, kyselinu listovou a vitaminy C a E. Podporuje činnost střev, čímž ulevuje od nadýmání. Fenyklový čaj uklidňuje žaludek, působí proti křečím i proti nadýmání: půl polévkové lžíce sušených semen zalijte šálkem vroucí vody a nechte pár minut louhovat.

5. Avokádo: utiší podrážděný žaludek

Obsahuje vitaminy E, B6 a C, dále železo, draslík, vlákninu a v neposlední řadě zdravé nenasycené tuky. Takové složení zklidňuje podrážděný žaludek a má ochranný účinek na sliznici. „Avokádo je právem řazeno mezi velmi zdravé potraviny, při jeho konzumaci je ale třeba mít na paměti poměrně vysoký obsah tuku,“ upozorňuje Petra Schäferová, odbornice na výživu a fitness ze společnosti Fitkouč. Bude se vám proto hodit avokádový speciál pro dietářky. Optimální porce je přibližně jeden kus avokáda týdně.

Načítám