Článek
Milujete domácí palačinky, ale s klasickými náplněmi se vám pomalu začínají přejídat? Postupte o level výše a připravte si je doma s náplněmi, za které se nestydí ani v těch nejlepších palačinkárnách. Příprava je přitom tak snadná!
1. Variace na kozí sýr
Potřebujete: 100 g kozího plísňového sýra, hrst vlašských ořechů, 2 hrušky.
Někdo kozí sýr moc nemusí, druhý si rád pochutná na každém jeho kousku. Pokud patříte do té druhé „krevní“ skupiny, zkuste tuhle variaci. Do hotové palačinky naskládejte plátky plísňového kozího sýra, přisypte vlašské ořechy (celé nebo pokrájené) a vše dolaďte kostičkami čerstvých hrušek. Palačinku přehněte na čtvrtku a podávejte.
2. S čerstvým vejcem
Potřebujete: 4 vejce, 200 g šunky od kosti, 2 lžíce černých oliv, 2 lžíce octa/1l vody, sůl a pepř.
Nejen o Velikonocích se servírují vajíčka. A zkoušeli jste už ta zastřená? Na palačince jsou vynikající. V hrnci přiveďte k varu vodu s octem a lžící rozmíchejte vír. Doprostřed něj rozklepněte vajíčko a pokračujte v míchání, aby se žloutek obalil bílkem. Po čtyřech minutách vejce vyjměte – žloutek by měl být tekutý, zatímco bílek okolo příjemně tuhý. Na palačinku pak navrstvěte šunku, vejce, posypte olivami a dochuťte solí a pepřem. Podávejte jako v palačinkárně – tedy tak, že vše rozložíte doprostřed a kraje palačinky proti sobě přehnete tak, abyste vytvořily čtverec.
3. S karamelovým banánem
Potřebujete: 4 lžíce cukru krupice, 50 g másla, 4 banány, malého panáka rumu, čokoládovou polevu na ozdobu.
Banán schovaný v palačince není žádnou novinkou, ale už jste ho zkoušeli připravit s karamelovým rumem? Na pánvi rozehřejte cukr a nechte ho rozpustit. Poté ho zalijte rumem, přidejte máslo a míchejte, dokud základ nebude tekutý a hnědý. Pak v omáčce asi dvě minuty převalujte oloupané banány. Vyndejte je, rychle zabalte do palačinek a podávejte doladěné čokoládovou polevou.
4. Snadné hermelínové
Potřebujete: 1 hermelín, 2 jablka, 4 lžíce kompotovaných brusinek.
Možná občas kombinujete jablka a hermelín na jednohubkách, tak proč to nezkusit s palačinkami? Hermelín jednoduše nakrájejte na kostičky, přimíchejte s kousky jablek, rozprostřete na ně brusinky nebo kompotovaný rybíz, zabalte, a máte hotovo. Téměř bez práce! Kdo chce, může je ještě nechat chvíli v troubě zapéct, budou ještě lepší!
5. Slano-sladké
Potřebujete: 150 g kuřecích prsou, 4 lžíce povidel, 100 ml červeného suchého vína, lžičku skořice, 50 g másla, sůl a pepř.
Že kuře a sladká omáčka nejdou dohromady? Omyl! Kuře nakrájejte na kostky a na oleji je v pánvi asi 10 minut opékejte, poté k nim přidejte povidla, víno, skořici máslo, a kdo chce, může doplnit i rum nebo vlašské ořechy. Přiklopte a nechte pod pokličkou asi 10 minut pracovat. Poté zapněte vařič na plný výkon, odstraňte pokličku a nechte omáčku zredukovat. Poté jí jen s kuřetem naplňte do palačinek, klasicky je zamotejte, přidejte čerstvé lístky salátu dle chuti (například polníček či lollo rosso) a podávejte!
A jaké palačinky jsou u vás doma nejoblíbenější? Podělte se o recepty v diskusi!