Článek
Pokud máte doma kuchyni pěknou řádku let, určitě jste si na ni už zvykli. A že vám to či ono nevyhovuje? Nu, co se dá dělat. Tak to příště zkuste jinak a lépe.
1. Zóny, seřaďte se!
Odborníci v kuchyni rozlišují takzvané zóny a doporučují i jejich optimální uspořádání. Proč? Abyste neztráceli čas pobíháním byť i po malém prostoru a také abyste se zbytečně nezašpinili.
„Vycházíme z obecného postupu, že nejprve si potraviny roztřídíte, pak je uložíte, potom je připravíte k vaření, tepelně upravíte, naservírujete a nakonec přichází úklid,“ vysvětluje Iva Vrbová z Kuchyňského studia Datart. Podle ní by tedy praváci měli mít jednotlivé zóny seřazené zleva doprava takto: skladování (například spížová skříň, lednice), mytí (dřez, myčka), příprava (plocha na pracovní desce), vaření (varné desky, trouby, mikrovlnky…).
2. Zrádné centimetry
Mnoho chyb děláte už jen tím, když si nenecháte dostatečný prostor kolem jednotlivých zón (obecně se z každé strany doporučuje alespoň 30 cm pracovní plochy). A protože u pracovní desky strávíte hodně času, na závadu je i její špatná výška. Že doma vaříte ve dvou? Nevadí, pak si zvolte dvě rozdílné výšky odpovídající vašim postavám. „Postavte se k pracovní desce a ruce ohněte do pravého úhlu tak, abyste je drželi vodorovně nad deskou. Pokud mezi nimi a pracovní plochou bude 15 cm, našli jste správnou výšku,“ uvádí Iva Vrbová.
3. Špatný postup prací
„Běžně k nám přicházejí zákazníci, kteří plánují pořízení nové kuchyně teprve ve chvíli, kdy jsou všechna média – elektřina, voda, plyn – a jejich instalace vybudované. Přitom například při plánování varné zóny, tedy varné desky a digestoře, má umístění odtahu do komína naprosto zásadní vliv na řešení celé kuchyňské sestavy,“ připomíná Iva Vrbová.
Také nevhodně umístěné rozvody elektroinstalace můžou zhatit optimální řešení. Pak nezbývá než se ho vzdát anebo znovu investovat do úprav rozvodů.
4. Někdy moc, jindy málo
„Někteří zákazníci mají snahu zastavět skříněmi všechny prostory, které se k tomu nabízejí, i když je ani nepotřebují. A další lidé zase množství úložných prostor podceňují. Obojí je špatně. V praxi pak dochází buď k tomu, že kuchyňská sestava je plná skříní a nezbývá dost místa na pracovní ploše na přípravu jídla, anebo že velké pracovní plochy jsou přeplněné předměty, které není kam pohodlně uložit tak, aby byly v případě nutnosti po ruce,“ upozorňuje Iva Vrbová na další chyby.
5. Jak (ne)ušetřit
Když si na kuchyni vyhradíte třeba 100 000 Kč, těžko si pořídíte linku za dvojnásobek. Ale i přesto byste měli zvážit každý detail. Proč?
„Z vlastní zkušenosti můžu říci, že například investice do kvalitního kování se vyplatí. Existují levné náhražky, které laik při prvním pohledu nerozpozná od originálu, ale jejich používání je velmi poruchové. Následnou výměnou v již realizované kuchyni za kvalitnější variantu se pak původně plánovaná investice stejně prodraží," říká Miloš Říha ze stejnojmenného truhlářství.
Podobné to je podle něj v případě použití levných materiálů na viditelné povrchy kuchyňské linky (dvířka, čela šuplíků). Levnější dvířka s nezpevněnou hranou se můžou v budoucnu při každodenním používání vyštipovat, poškrábat, i jejich údržba může být obtížnější .
Pokud uvažujete o nové kuchyni, řešte současně také podlahy. Jaká je Nej podlaha do kuchyně? Ta, co se snadno vytírá!. A pokud chcete tuto místnost „jen" zdokonalit, poradíme vám: Jak vylepšit kuchyň? Máme pro vás 7 tipů!.