Článek
Cukrovkáři prvního i druhého typu musejí nad svačinou přemýšlet víc než ostatní. „Klíčem je volit občerstvení s dostatečným množstvím bílkovin a zdravých tuků, jako jsou rostlinné oleje, ořechy, semínka a rybí tuk, a s obsahem složených sacharidů a vlákniny, například celozrnné obiloviny a luštěniny, spolu s porcí ovoce nebo zeleniny,“ radí Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou. Tyto živiny pomohou udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou.
Čemu se vyhnout
„Lidé s cukrovkou by se měli vyhnout sladkým nápojům, alkoholu a samozřejmě cukrovinkám. Potraviny s vysokým glykemickým indexem také nejsou vhodnou svačinkou cukrovkářů, protože cukry z těchto potravin se uvolňují rychle do krevního řečiště,“ doplňuje Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a majitelka firmy Krabičkujeme.
Které svačinky těmto zásadám odpovídají?
1. Vejce natvrdo
Jedno velké vejce nabízí až šest gramů bílkovin. To je pro diabetiky užitečné, protože právě proteiny zvyšují sytivost pokrmu a udržují hladinu cukru po jídle na přiměřených hodnotách. Vejce kombinujte se zeleninovým salátem nebo z něj připravte vajíčkovou pomazánku s polotučným tvarohem či tvarohovým sýrem a bylinkami podle chuti. Podávejte s celozrnným pečivem.
2. Mandle
Studie ukázaly, že mandle mohou u diabetiků podporovat snížení hladiny cukru v krvi. Pravděpodobně je to způsobeno kombinací vlákniny, bílkovin a zdravých tuků – všechny tyto látky hrají při léčbě diabetu důležitou roli. Vzhledem k vysokému počtu kalorií je však vhodné omezit konzumaci mandlí na hrst denně.
3. Avokádo
Vysoký obsah vlákniny a zdravých tuků činí z avokáda potravinu vhodnou pro cukrovkáře. Tyto látky mohou po jídle zabránit zvýšení hladiny cukru v krvi. Avokádo lze jíst samotné nebo ho smíchejte s nakrájeným rajčetem, citronovou či limetkovou šťávou a čerstvým koriandrem a pochutnejte si na něm v podobě guacamole, třeba s proužky čerstvé mrkve. „Výborná je také pomazánka ze zralého rozmačkaného avokáda smíchaného s tvarohovým sýrem a dochuceného stroužkem rozetřeného česneku se špetkou soli,“ radí Jiřina Mačková. Podívejte se na 5 skvělých dietních tipů z avokáda.
4. Jablko a arašídové máslo
Lahodná a osvěžující svačinka, to je jablko a arašídové máslo – obě tyto potraviny jsou známí pomocníci při léčbě diabetu. V arašídech je mimo jiné vitamin E, hořčík a mangan a také dost bílkovin. Jablka zase obsahují vitaminy B a C, draslík a polyfenolové antioxidanty, které chrání buňky slinivky před dalším poškozením. Kromě toho do sebe dostanete i spoustu vlákniny. Doporučená porce je jedno středně velké jablko a 28 gramů arašídového másla.
5. Sýr cottage
Půl šálku tvarohového sýra cottage (asi 112 gramů) poskytuje vitaminy (B, A, E a K), minerály (fosfor, zinek, hořčík draslík, vápník, železo), pouhé čtyři gramy sacharidů a plných 13 gramů bílkovin. Právě pro poměrně vysoký obsah bílkovin je to potravina vhodná nejen při diabetu, ale také na podporu tvorby svalové hmoty a během hubnutí. Sýr cottage kombinujte s dalšími zdroji vlákniny a zdravých tuků – třeba s jablkem, mandlemi nebo arašídovým máslem. Skvěle chutná i jako salátový dresink. Přečtěte si 9 dietních tipů, jak sýr cottage upravit nasladko i naslano.
A co nejraději svačíte vy?