Článek
Mít po ruce čerstvé voňavé lístečky se vždycky hodí. Polévky, saláty, těstoviny nebo grilované maso hned chutnají líp. Proměňte svůj okenní parapet v mini bylinkovou zahrádku. Stačí vám k tomu květináč, substrát na bylinky a semínka.
Aby se bylinkám dařilo
Než se pustíte do bytového zahradničení, nejdřív si sežeňte vše potřebné. Bylinkám se bude mnohem lépe dařit v klasických hliněných květnících, které lépe dýchají. Pořiďte si spíše větší, ať mají bylinky dost místa a vy máte bohatší sklizeň. Použít můžete i vyřazené kuchyňské nádoby, třeba různé mísy nebo staré hliněné hrnce z půdy.
Pokud nechcete utrácet za substrát, připravte si vlastní. Smíchejte jednoduše jeden díl zeminy, jeden díl zeminy z kompostu a jeden díl písku. Vyberte bylinkám dobré místo. Nejlépe okenní parapet, kde je teplo a kam jde dostatek světla, alespoň po větší část dne. Pak už budete potřebovat jen kropáček s odstátou vodou na zalévání.
Nejlepší truhlíkové bylinky
Bylinky si vyberte takové, které zužitkujete v kuchyni. Jestli vaříte italská jídla, rozhodně se vám bude hodit bazalka. V české kuchyni zase využijete petrželovou nať. Bylinky si můžete vysít i ve čtrnáctidenním intervalu, abyste pořád měli čerstvé lístky po ruce.
Bazalka
Středomořská bylinka je jako stvořená pro truhlíkové pěstování. Semínka vysejte přímo do květníku. Až se rostlinky vyklubou a budou mít dva lístky, přesaďte je do samostatných nádob, kde zesílí a vyrostou. Bazalka potřebuje hodně tepla a slunce. A také rovnoměrnou zálivku – zalévejte ob dva až tři dny. Pěstovat můžete různé druhy – třeba i citronovou nebo červenou bazalku. Lístky odštipujte a sklízejte je odspodu rostliny. Nové budou dorůstat.
Petrželka
Kadeřavá nebo klasická naťová petržel vám vyroste i ve větším truhlíku. Pokud na sklizeň spěcháte a nechcete čekat tři čtyři měsíce, pořiďte si sazenici v zahradnictví. Tu pak jednoduše přesaďte do většího květináče, aby se mohla rozrůstat. Současně si můžete vysít vlastní petrželku do truhlíku, a až povyroste, rostlinky přesadit. I petržel potřebuje světlo, ale nemusí mít přímé slunce. Zalévejte ji pravidelně, aby zemina úplně nevyschla, ale nebyla přemokřená.
Pažitka
Na parapetu se bude velmi dobře dařit pažitce. Ze semínek ji vypěstujete asi za čtyři měsíce. Pokud chcete zelenou nať hned a máte pažitku na záhonu, kousek trsu odkopněte a vsaďte do květináče. Za pár dnů ožije a začne se zelenat. Sazenici můžete pořídit také v zahradnictví. Pažitka potřebuje světlo a vodu. Zalévejte ji pravidelně co pár dnů – opět by zemina neměla vyschnout.
Řeřicha
Zatímco na většinu bylinek si musíte pár týdnů počkat, řeřichu budete sklízet už za pár dní. A ani nepotřebujete substrát. Drobná semínka řeřichy stačí položit do mističky na vatu, zalévat (pozor, nesmí vyschnout) a za pár dnů sklízíte. Takto můžete vysévat pořád dokola a mít zelené neustále po ruce.
Cibulová nať
Zdravá a dobrá je i cibulová nať, kterou si „vypěstujete“ velmi jednoduše. Obyčejnou kuchyňskou cibuli vložte kořínky do sklenice s vodou. Nevkládejte ji tam celou, pouze spodní část. Vyberte proto sklenici, která cibuli udrží a nespadne do ní (podobě jako když si dáváte třeba vajíčko vařené naměkko do stojánku). Vodu pravidelně vyměňujte. Nať začne rašit a za dva tři týdny ji sklidíte.
Bylinkovou zahrádku můžete doplnit ještě dalšími rostlinami – oreganem, tymiánem, rozmarýnem… Ty ale raději pěstujte ze sazenic, které pořídíte v zahradnictví.
Za oknem se bude dařit také léčivým bylinkám. Lékárnička za oknem? Bylinky proti virům a bakteriím. Jaké vybrat a jak se o ně starat?