Článek
Postup
01.
Z potravinářské fólie vystřihněte čtverec, vystelte jím mističku, vnitřek potřete olejem a vyklepněte sem vajíčko. Zamotejte jako měšec a zavažte „provázkem“ z proužku fólie. Utáhněte, aby bylo v balíčku co nejméně vzduchu.
02.
Až si připravíte všechna vajíčka, vložte je do vroucí vody a pět minut povařte. Vyndejte, ustřihněte vršek fólie a ihned vybalte.
03.
Vajíčka podávejte k chřestu či v polévce nebo si k nim připravte lahodnou holandskou omáčku: máslo v kastrůlku nebo mikrovlnce přiveďte k varu a odstavte. S pomocí stolního nebo tyčového mixéru pak rozšlehejte žloutky, sůl, pepř a citron a za stálého šlehání do této hmoty přilévejte tenkým pramínkem horké máslo.
04.
Vejce Benedikt poskládejte následovně: na kousek opečeného pečiva položte plátek šunky od kosti, opražené slaniny nebo uzeného lososa, na něj přijde vejce a vše přelijte omáčkou. Ozdobit je můžete ještě špetkou papriky a pažitkou a pak už si jen vychutnávejte dokonale připravená vejce s tekutým žloutkem uprostřed.
DALŠÍ RECEPTY S VAJÍČKY
Tip: I když zvládáte uvařit ztracená vejce klasicky ve víru octové vody, tento způsob přípravy je ideální ve chvíli, kdy chcete vajíčky pohostit víc lidí najednou – nemusíte je totiž vařit postupně, ale pěkně všechny ve stejný moment.
Co nejraději snídáte vy?