Hlavní obsah
2,9
(39)
Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Zabijačkovou polévku mnozí opravdu milují, avšak dostanou se k ní jen málokdy. Ale dopřát si ji můžete, i když zrovna žádnou zabijačku neděláte. Stačí vám na ni totiž kroupová jelítka.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 ks kroupového jelítka
  • 1,5 l vepřového vývaru
  • 3 utřené stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 150 g krup
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžičky soli
K podávání
  • 6 ks pečiva
  • 1 velká hrst listové petržele
Článek

Z jelítek nemusíte připravit jen polévku. Zkuste je také orestovat a uvidíte, jak si pochutnáte. A výborná je i jelitová pomazánka s cibulkou.

Postup

01.

Předem uvařte kroupy. Hladkou mouku opečte dozlatova na suché pánvi a nechte vychladnout. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a na sádle orestujte dozlatova. Přidejte vymačkaná jelita, zalijte vývarem a krátce provařte.

02.

Přidejte opraženou hladkou mouku, utřený česnek, majoránku, sůl, pepř a vařte ještě deset minut. Nakonec vmíchejte uvařené kroupy.

03.

Podávejte posypané nasekanou petrželkou. Nezapomeňte na čerstvé pečivo, nejlépe klasický chléb!

Načítám