Hlavní obsah
3,1
(35)
Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Jitrnice patří k tradičním a populárním jídlům chladných měsíců. Jenže mnoho z nás má zkušenost, že koupit si tuhle zabijačkovou pochoutku v supermarketu často znamená dát ji nakonec psovi. Nemáte-li v okolí řezníka, který dělá skvělé zabijačkové pochoutky, možná je nejjistější připravit si vlastní jitrnice doma...

1 hod.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
  • 4 kg vepřových hlav, laloků a bůček
  • 2 ks vepřových plic
  • 1 kg vepřových jater
  • 500 g housky
  • 5 utřených stroužků česneku
  • 3/4 lžíce nového koření
  • 1 lžíce majoránky
  • 5 m vepřových střívek
  • 500 ml vepřového vývaru
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
Článek

Postup

01.

Maso vložte do hrnce a zvolna vařte – mělo by být spíš tužší. Plíce uvařte doměkka. Žemle nakrájejte na kostičky, dejte do větší nádoby a zalijte vývarem.

02.

Vařené plíce i syrová játra umelte najemno. Uvařené maso namelte hruběji, vše přidejte k namočeným žemlím a dobře promíchejte. Dochuťte utřeným česnekem, novým kořením, majoránkou, pepřem a solí a znovu promíchejte. Přidejte podle potřeby trochu vývaru a ochutnejte. Při kořenění dbejte, aby chuť byla spíš výraznější, protože koření se vyvaří.

03.

Vepřová střeva důkladně vypláchněte. Nemáte-li čerstvá ze zabijačky, můžete koupit střeva naložená v solném nálevu nebo soli, ta je rovněž potřeba řádně propláchnout. Pomocí plničky na klobásy nebo nějaké trubice o průměru asi 2 cm, na niž střeva natáhnete, tvořte jitrnice. Každou jitrnici z obou stran podvažte uzlíkem a zašpejlujte. 

04.

Jaternice vložte do vroucí vody, ale dejte pozor, aby se dále nevařily. V horké vodě (asi 90 °C) je nechte 15 až 20 minut. Správně uvařené jaternice po vyndání z kotle rychle osychají.

05.

Vařené jaternice opláchněte ve studené vodě a rovnejte k vychladnutí.

Tip: K jitrnicím si podávejte třeba lepenici anebo brambory zapečené se slaninou.

Vyzkoušíte domácí jitrnice, nebo zůstanete věrni výtvorům svého oblíbeného řezníka?

Načítám