Článek
Postup
01.
Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka (to podle velikosti trvá 20–25 minut), ještě horké je oloupejte, pokrájejte na kostičky a přelijte asi 150 ml ohřátého láku z okurek smíchaného s hořčicí, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře. Promíchejte a nechte odstát, než si připravíte zbytek.
02.
Kořenovou zeleninu očistěte a uvařte v osolené vodě s trochou octa asi 15 minut doměkka. Pokrájejte a přidejte k bramborám. Cibuli nakrájejte najemno, přelijte vroucí vodou, aby nebyla tak ostrá (pro pikantnější salát tento krok vynechte), a také přidejte do mísy. Vajíčka uvařte natvrdo a stejně jako okurky nadrobno pokrájejte a vmíchejte ke zbytku.
03.
Salát dochuťte solí, pepřem, hořčicí či octem a nechte do druhého dne odležet. Až těsně před podáváním vmíchejte polovinu malé skleničky majonézy (část můžete nahradit kysanou smetanou či jogurtem, ale majonéza je prostě majonéza).
Tip: Lák z okurek je většinou dostatečně kyselý, slaný i sladký na to, aby salát ochutil, ale samozřejmě si stejně dobře poradíte s trochou octa, cukru a soli.
A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévku a smaženého kapra s bramborovým salátem?