Článek
Pokud nemáte lískové oříšky, klidně můžete použít oloupané mandle.
Recepty na nejlepší cukroví
Postup
01.
Ořechy nasucho na pánvi nebo v troubě opražte a v utěrce pak třete tak dlouho, až z nich opadají slupky. Druhá možnost je pak koupit ořechy už oloupané. Asi na dvě hodiny je pak namočte do studené vody (díky tomu půjdou v těstě krásně krájet).
02.
Z mouky, cukru, kakaa (to můžete klidně vynechat), žloutku a másla vypracujte hladké těsto a zapracujte do něj osušené oříšky. Z těsta vytvarujte dva válečky o průměru asi čtyři centimetry, zabalte je do fólie a nechte do druhého dne v lednici.
03.
Ostrým nožem pak krájejte pět až osm milimetrů tlusté plátky a pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem při 170 °C asi deset minut dorůžova. Ještě horké cukroví můžete obalovat v moučkovém cukru nebo jako já nechat holé, aby vynikla kresba ořechů.
Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.
A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévku a smaženého kapra s bramborovým salátem?