Hlavní obsah

40 tipů, jak ušetřit pár stovek v kuchyni. A nemusíte se šidit!

Foto: thinkstock

V rámci úspor omezte otvírání lednice na minimumFoto: thinkstock

Jestli potřebujete ušetřit pár stovek z rodinného rozpočtu, rozhodně začněte v kuchyni. Už naše babičky říkaly, že šetření začíná při nákupech a přípravě jídla.

Článek

Máme pro vás hned několik tipů, které vám v ročním vyúčtování vašeho vaření mohou ušetřit docela zajímavou částku. Jestli máte vlastní osvědčené tipy, rozhodně si je nenechávejte jen pro sebe.

Jak ušetřit při nákupu

1. nakupujte podle seznamu, využijte přitom slevy

2. větší balení vyberte jen v případě, že jsou cenově výhodná – a pokud je spotřebujete, a ne prošlé zahodíte

3. naplánujte si jídelníček dopředu – můžete využít maximum surovin – zamrazujte zbylé porce

4. nekupujte zbytečně „značkové“ potraviny – stejně kvalitní, ale levnější jsou mnohdy privátní značky supermarketů

5. kupujte nejen podle ceny balení, ale všímejte si i přepočtu na kilogram či litr

6. porovnejte cenu ovoce, zeleniny, ale i salámů a sýrů balených a z prodeje na váhu – lze ušetřit dvakrát – nebalené bývají levnější a lze jich koupit menší množství

7. nekupujte balenou vodu, sycené limonády a slazené nápoje – lze je nahradit doma vyrobeným ovocným čajem nebo výrazně levnější šťávou

8. zvažte, zda je nutné jezdit do vzdálenějšího obchodu nebo jet autem i pro malý nákup

9. pokud jdete koupit jen několik základních potravin, vezměte si malý košík a jděte rovnou jen k sortimentu, který potřebujete

Foto: isifa

Kupujte jen tolik jídla, kolik opravdu sníteFoto: isifa

10. hodně ušetříte, když nebudete nakupovat s malými dětmi – vždy na vás vyloudí nějakou předraženou sladkost, kterou znají z reklam

11. naučte se psychologii obchodníků, kteří do výše očí dávají to nejdražší zboží – vyplatí se dívat úplně dolů nebo až nahoru v regálech

12.než vyrazíte na nákup, najezte se – nebudete mít chuť na potraviny, které nepotřebujete

13.zamyslete se nad tím, zda potřebujete kupovat maso porcované, nebo ho koupíte vcelku, a pak si ho sami připravíte – například při nákupu kuřete – získáte prsní řízky, stehenní řízky, ořez masa na čínu a ještě skelet na polévku, pokud maso zamrazujete, udělejte si porce odpovídající vaší spotřebě

Jak ušetřit při vaření

14. pokud si můžete zvolit, pořiďte si indukční desku, ovšem počítejte s vyššími pořizovacími náklady

15.máte-li volit mezi plynem a elektrickým sporákem, pak provoz plynového sporáku je o polovinu levnější

16.u elektrického sporáku využívejte zbytkové teplo – vypínejte ho pět až deset minut před koncem vaření

17. při vaření na sklokeramické desce používejte hrnce a pánve velikosti odpovídající plotýnkám – moc malý hrnec promarní 30 procent energie

18. nedávejte do mrazáku nezakryté tekutiny – vzniká námraza, která zvyšuje spotřebu

19. pokrm nad 400 g hmotnosti ohřívejte v mikrovlnné troubě

Foto: thinkstock

Vyhněte se „hotovkám", dejte přednost doma připravenému jídluFoto: thinkstock

20.vodu uvaříte nejrychleji a nejúsporněji v rychlovarné konvici – vodní kámen v ní ale zvyšuje spotřebu

21. mikrovlnná trouba při ohřevu ušetří až polovinu energie oproti varné desce nebo troubě, ale nerozmrazujte v ní – vzhledem k úsporám nelze doporučit ani rozmrazování pod tekoucí teplou vodou

22. rozdíl ve vaření s dobře těsnící pokličkou a bez ní je zásadní – poklička znamená až čtyřnásobnou úsporu

23. vařte jen v takovém množství vody, které opravdu potřebujete

24. sledujte, zda mají hrnce rovné dno – zabráníte tak tepelným ztrátám, hlavně v případě, že používáte varnou desku

25. naučte se používat tlakový hrnec – zvlášť, pokud si libujete v pokrmech, které je zapotřebí vařit hodně dlouho, ušetří 80 % času a asi 60 % energie

26. hodně uspoříte díky nádobí – teplo nejlépe vede měď a nerezová ocel, špatně na tom je smalt

Kde ještě v kuchyni ušetříte?

27. nejúspornější mytí nádobí z hlediska spotřeby vody a energie je v myčce

28. energetickou spotřebu myčky zvyšuje i zanesení filtru – proto ho pravidelně čistěte, stejně jako celou myčku

Foto: thinkstock

Myčku pusťte až ve chvíli, kdy je opravdu plnáFoto: thinkstock

29. při nákupu kuchyňských spotřebičů dohlédněte na to, aby měly co nejvyšší energetickou třídu – zvlášť výhodné je to v případě chladničky a mrazáku, které jsou v zásuvce stále

30.chladničku a mrazák rozhodně nedávejte blízko zdroje tepla – čili topení ani trouby či sporáku. „Každý stupeň navíc nad 20 °C znamená nárůst spotřieby o 6 %," uvádí Ing. Karel Srdečný z Centra pro obnovitelné zdroje a úspory energie EkoWATT.

31.chladničku otevírejte jen na nezbytně dlouhou dobu a udržujte v čistotě těsnění kolem dveří

32. do chladničky nedávejte teplé potraviny, zvýší teplotu v ní i náklady

33. odstraňujte pravidelně námrazu z chladničky a mrazáku – pouhé 3 milimetry zvyšují spotřebu o 75 %.

34. „Pultové mrazničky spotřebují díky svému tvaru asi o 15 % méně elektřiny než skříňové," říká Ing. Zuzana Lisá, energetický poradce PRE.

35. „Chladnička i mraznička by měly být plné – při větším množství chladných potravin si chladnička lépe udrží svoji teplotu, protože při otevření dveří dojde k menší výměně vzduchu," radí také Ing. Zuzana Lisá z PRE.

36. spotřebu plynu zvýší zanesené hořáky sporáku mastnotou, proto je pravidelně čistěte

37. nekupujte zbytečně přípravky na odstranění vodního kamene z dřezu nebo baterie – stejně poslouží obyčejný ocet

38.nádobí do myčky skládejte tak, aby se ho tam vešlo co nejvíc, ale zároveň mělo šanci se dobře umýt na první pokus

39. pokud se dostanete za ledničku, vysajte alespoň jednou ročně prach na zadní mřížce – snižuje její výkon

40. méně zašpiněné nádobí v myčce lze umýt i bez prášku, jen teplou vodou

Máte své osvědčené tipy na to, jak ušetřit? Podělte se s námi o ně!

Načítám