Článek
Pravá italská mozzarella se sice vyrábí z buvolího mléka. Levnější varianta je ale běžně k dostání z pasterizovaného kravského mléka. Poptávka po oblíbeném sýru je totiž velká, že ji stáda buvolů už nestačí uspokojit. Jeho obliba roste i u nás. Díky své neutrální chuti se skvěle hodí k sladkým i slaným pokrmům.
Salát s jahodami a špenátem
Na 4 porce potřebujete: 400 g mozzarelly (třešinky), 300 g baby špenátu, 400 g čerstvých jahod, 2 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř, 4 plátky oblíbeného knäckebrotu
Postup: Listy špenátu a jahody propláchněte a nechte okapat. Do mísy dejte okapaný špenát a přidejte na kousky nakrájené jahody a mozzarelly. Zakapejte olejem, přidejte pomerančovou šťávu a mírně osolte a opepřete. Salát opatrně promíchejte a rozdělte na talíře. Nakonec přidejte nalámaný knäckebrot.
Tip: Špenát můžete nahradit polníčkem nebo pikantnější rukolou.
Chuťovky se šunkou a špenátem
Na 4 porce potřebujete: 4 mozzarelly, 200 g schwarzwaldské šunky, hrst baby špenátu, olej
Postup: Mozzarelly rozkrojte na čtvrtinky. Plátky šunky rozložte a poklaďte je lístky špenátu. Pak do šunky pomocí špejle nebo párátka zabalte sýr. Na každý kousek sýra použijte dva plátky šunky. Chuťovky opečte na pánvi na trošce oleje nebo rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem a pečte dokřupava.
Tip: Mezi sýr a šunku zkuste vložit místo špenátu na plátky nakrájenou sušenou meruňku.
Závin s rajčaty
Na 1 závin potřebujete: 170 g hladké mouky, 70 g řeckého bílého jogurtu, 70 g másla nebo Hery, 1 vejce, špetku soli, 1 konzervu loupaných rajčat, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 2 mozzarelly, hrst lístků bazalky, 1 vejce na potření
Postup: V míse promíchejte mouku, máslo nebo Heru, jogurt, vejce a půl lžičky soli. Vypracujte hladké těsto a nechte ho chvíli odpočinout. Loupaná rajčata nakrájejte nadrobno a smíchejte s prolisovaným stroužkem česneku. Směs podle chuti osolte a opepřete. Mozzarellu nakrájejte na plátky. Z těsta vyválejte obdélník. Potřete ho rajčatovou směsí, poklaďte lístky bazalky a plátky sýra. Závin zatočte a okraje k sobě pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Tip: Aby se závin netrhal, můžete ho vložit do chlebíčkové formy.
A jak naložíte s mozzarellou vy? Vyhrává osvědčený salát Caprese nebo experimentujete?