Hlavní obsah
3,0
(2416)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Bramboračka rozhodně patří mezi nejoblíbenější české polévky. Provoní byt kořenovou zeleninou a houbami a vy si s ní můžete zavzpomínat na kouzelné výlety do lesa. Dáte si?

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks brambor
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 kousek celeru
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 list bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
Článek

Tato polévka je jako od babičky, která ví, jak jednoduché a základní suroviny proměnit v chutný a výživný pokrm. Kombinace brambor, kořenové zeleniny a sušených hub vytváří bohatou chuť, kterou si všichni pamatujeme z dětství. Pokud máte doma čerstvé houby, samozřejmě ji můžete uvařit i z nich!

Postup

01.

Brambory a kořenovou zeleninu očistěte a pokrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na másle do světle zlaté barvy. Zaprašte hladkou moukou, přidejte trochu drceného kmínu a usmažte světlou jíšku.

02.

Zalijte asi litrem horké vody a přidejte připravenou zeleninu, bobkový list, nové koření, drcený kmín a sušené houby. Osolte a vařte asi 20 minut doměkka. Na závěr dochuťte majoránkou, utřeným česnekem a muškátovým květem. Nechte pár okamžiků provařit a podávejte.

Máte rádi poctivé české polévky? Vyzkoušejte kulajdu nebo gulášovku. Anebo zkuste další recepty z hub.

Načítám