Hlavní obsah

Co s přebytky cuket? S těmito fígly si na nich pochutnáte i v zimě!

Foto: padnob, Shutterstock.com

Foto: padnob, Shutterstock.com

Máte spižírnu plnou zelených či žlutých cuketových plodů a přemýšlíte, jak barevné přebytky nespotřebované v sezoně co nejdéle uchovat v nejlepší kvalitě? Máme pro vás několik praktických tipů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čeho se obvykle nejvíc urodí i začínajícím zahrádkářům? Většinou jsou to cukety. Ty nezklamou. Bohatá sklizeň potěší, jenže co pak s ní? I dobrého pomálu, takže po několikerém servírování rozmanitých cuketových pochoutek jste z řad nejbližší rodiny už možná zaslechli otázku: Už zase cuketa? Dejte si pauzu a podlouhlé zelené a žluté plody uchovejte na horší časy. Po pár týdnech cuketového půstu si bude rodina na vašich dobrotách opět ráda pochutnávat.

Do února ve sklepě

Nechcete se pouštět do větších akcí a jste si jistí, že do Vánoc stihnete úrodu začerstva použít přímo k přípravě pokrmů? Pak stačí, když cukety přesunete ze spíže do sklepa – měl by být dobře odvětrávaný. Pro tento způsob uchování byste měli sklízet až v době, kdy přestávají růst. Chcete-li vytrvat co nejdéle a současně plody ochránit před prvními podzimními mrazíky, přikryjte rostliny netkanou textilií.

Cuketám déle ponechaným na rostlině zesílí slupka a při poklepu znějí dutě: tak je to správně. Vzroste tím pravděpodobnost, že skladování ve sklepě přežijí bez úhony. Než je uložíte do chladu, měly by mít dostatečně zaschlou jizvu po stopce. Ve sklepě plody nepokládejte na zem, ale naskládejte je do přepravky – vyvarujete se tak vlhka. Takto uskladněné cukety mohou vydržet až do února následujícího roku, nesmějí však být nijak poškozené.

Foto: Csehak Szabolcs, Shutterstock.com

Nepoškozené plody se zaschlou stopkou volně položte do přepravky a skladujte v chladu, ideálně ve sklepěFoto: Csehak Szabolcs, Shutterstock.com

Cuketa v mrazáku

Část opravdu velké úrody můžete zamrazit, ovšem není to jen tak – cuketu musíte řádně připravit. A máte hned několik možností. První z nich je zeleninu předem oloupat (z větších kusů odstraňte i semínka, která můžete uchovat na příští rok) a nastrouhat. Je-li větší cuketa více vodnatá, přebytečnou tekutinu trochu vymačkejte. Nastrouhané tykve plňte do krabiček, ale ne úplně po okraj – zbývající voda v plodech zvětší při zmrznutí objem a cuketa by mohla začít „utíkat“ z plastových boxů a přitom je poničit.

Další možností je nakrájet cuketu na kostičky (z velkých opět odstraňte semínka). Jednotlivé kostičky pak nejprve v mrazáku rozložte na tácek tak, aby zmrzla každá zvlášť – jinak je od sebe nedostanete, což může být velmi nepraktické. Ztuhlé kousky uložte do krabiček a vraťte do mrazu.

Blanšírování cuket

Jestli si dáte tu práci, můžete cuketu před zmrazením krátce podusit. Je to výhodné, protože nebudete zbytečně zamrazovat vodu, a uchováte tak už jen vlastní polotovar. Následná příprava jídla bude ještě rychlejší.

Další a asi nejlepší možností, jak cuketu zamrazit, je předem ji blanšírovat, tedy připravené plátky či kostičky přibližně na tři až čtyři minuty ponořit do neosolené vroucí vody a následně ledovou vodou rychle zchladit – také tři až čtyři minuty. Poté postupujte jako u předchozího návodu: nejdřív zmrazte jednotlivé kousky zvlášť. Blanšírováním zlikvidujete enzymy a bakterie, které stojí za ztrátou chuti a barvy při delším skladování v mraze. Cuketa v mrazáku vydrží až rok.

Foto: gosphotodesign, Shutterstock.com

Cukety se uplatní v sladké i slané kuchyni a dovolí kuchařce zapojit fantaziiFoto: gosphotodesign, Shutterstock.com

Jak zavařit cukety

Nedostává se vám místa v mrazáku a nemáte vhodný sklep? Nevadí! Poduste nastrouhanou cuketu na troše oleje bez dalšího ochucení, poté hmotou naplňte sklenice a při 85 °C zavařujte alespoň 20 minut. Takto zpracovaná cuketa vydrží také asi rok a hodí se pro slané i sladké vaření, respektive pečení.

Ještě nemáte dost cuketových receptů? Tady si vyberete:

Načítám