Hlavní obsah

Jak správně nastavit klimatizaci? Hrozí totiž nachlazení, zablokovaná záda i tloustnutí

Foto: Roman-Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman-Samborskyi, Shutterstock.com

Když se v létě dostanou teploty nad třicítku, je klimatizace v autě, bytě nebo kanceláři nezbytná. Jak ji ale používat, abyste kvůli ní nenastydli, neměli zablokovaná záda nebo vás nepálily oči?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vypadá to jako ideální řešení - stisknete tlačítko a z vedra na padnutí se za pár minut stane příjemné prostředí, ve kterém proudí jen vlahý vzduch. Ale pozor, daň za takové pohodlí může být nepříjemná: pálení očí, škrábání v krku, nachlazení, ale i zablokovaná krční nebo bederní páteř.

Letní angína, nachlazení a alergie

Angína a nachlazení patří sice typicky mezi problémy spojované se zimou, ale nejsou bohužel výjimečné ani v létě - a často právě kvůli špatnému používání klimatizace. Mohou být důsledkem toho, že si nastavíte příliš nízkou teplotu nebo fouká příliš intenzivně přímo na vás. „Suchý vzduch z klimatizace způsobuje překrvení, otok a vysychání sliznic, zhoršení imunitní bariéry a v následku toho častější onemocnění horních a dolních cest dýchacích,“ vysvětluje praktický lékař Michal Hondl.

Možnost nákazy zvyšuje ještě fakt, že se v klimatizaci mohou množit bakterie, viry a plísně, které se šíří po celé místnosti či budově. Nedostatečně udržovaná klimatizace, hlavně ve velkých administrativních budovách, pak dokáže nakazit najednou velký počet lidí. Nečistoty a víření prachu při silném proudu vzduchu mohou zhoršit stav alergiků a astmatiků, hlavně těch, kteří jsou citliví na plísně. U některých lidí se může projevit i chladová alergie - víte, jak ji odlišit od nachlazení?

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Nevhodné používání klimatizace může způsobit nepříjemné nachlazeníFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Teplotní šoky oslabují imunitu

Přechod z vychlazené místnosti nebo auta do rozpálené ulice způsobí organismu teplotní šok. To je náročný stav a měli byste se ho vyvarovat. Docílíte toho tím, že klimatizaci nastavíte maximálně o pět stupňů níž, než kolik ukazuje venkovní teploměr. Toto pravidlo by měli pečlivě dodržovat lidé s vysokým krevním tlakem. „Tito lidé by se také měli vyvarovat zvýšené psychické nebo fyzické námahy a samozřejmě, jako celá populace, dodržovat pitný režim,“ říká lékař internista Michal Vrablík.

Bolesti zad a kloubů

Pokud klimatizace fouká studený vzduch přímo na vás, může to mít za následek i zablokování a bolest svalů v místech, která jsou ochlazována. Nejnáchylnější na to je oblast krční páteře, ramen, bederní a křížová oblast. Dbejte na to, aby chladný vzduch nefoukal přímo na vás - ani na obličej, protože mohou zatuhnout i obličejové svaly. Hrozí, že se stav ztuhlosti změní až v chronické obtíže. Může ale také dojít k obrně lícního nervu a tím ochrnutí části obličeje - léčba je náročná a dlouhodobá.

Syndrom suchého oka

Pracujete v klimatizované místnosti, kde proudí studený vzduch, a ještě se celý den díváte do monitoru a papírů? Pak vás mohou začít nepříjemně pálit oči. „Když se soustředíte na čtení nebo práci na počítači, mrkáte méně a kvůli suchému vzduchu se z povrchu oka odpařuje slzný film, což může vést až k nepříjemným pocitům,“ vysvětluje doktorka Lucie Valešová z oční kliniky DuoVize. Takovým obtížím se říká syndrom suchého oka, a jestli ho pociťujete, měli byste oči pravidelně zvlhčovat speciálními kapkami.

Tloustnutí z klimatizace

Jak souvisí klimatizace s tloustnutím? Možná vzdáleně, ale pocit chladu, který při používání klimatizace můžete mít, vyvolá pocit hladu - naopak vedro tuto chuť snižuje. Takže víc zimy znamená i víc jídla a může to podpořit tloustnutí. Abyste tělo „ošidili“, je třeba v klimatizované místnosti častěji pít – po menších dávkách, ale pravidelně, abyste podpořili ochlazování organismu.

Jak správně klimatizovat

Pokud se bez klimatizace neobejdete, dodržujte několik zásad:

  • Nastavte teplotu rozumně – ideálně jen o pět stupňů níž, než je venku. Neměla by klesnout pod 24 °C.
  • Proud studeného vzduchu z klimatizace nastavte tak, aby šel nahoru či rozptýleně do místnosti, ne na vás nebo na část vašeho těla. Pokud klimatizace nasměrovat nejde, můžete před ni postavit zapnutý větrák, který proud vzduchu rozptýlí.
  • Nezůstávejte dlouho v proudu studeného vzduchu – a když musíte, pak byste neměli mít v té části holou kůži. Dejte pozor hlavně na krk, záda a ramena. Hodí se mít po ruce šál, šátek nebo lehký svetřík, kterými se zahalíte.
  • I klimatizované místnosti byste měli před spuštěním klimatizace vyvětrat a také v nich zvlhčovat vzduch, který klimatizace vysušuje.
  • Klimatizaci pravidelně čistěte nebo se zajímejte o to, zda byla vyčištěna.

Načítám