Hlavní obsah

10 fíglů se šamponem: Zachrání sražený svetr i opraví odřené boty!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Snad v každé koupelně se najde klasický šampon na vlasy. Napadlo vás však někdy, že se v lahvičce skrývá univerzální pomocník v domácnosti? Poradíme vám, co všechno dokáže, budete koukat!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Možná vás to překvapí, ale obyčejný šampon na vlasy vám skutečně dokáže usnadnit život. Vyřeší totiž řadu problémů, s nimiž byste se leckdy zbytečně dlouho potýkali, navíc bez jistoty výsledného efektu. Další, ne méně výraznou výhodou je, že za šampon dáte pár korun, ale za zničené věci v domácnosti i několik tisíc. Proč to tedy nezkusit? Uvidíte, jak vám šampon zachrání nejen oblíbené svršky.

1. Stop skvrnám od laku na vlasy

Dejme stop skvrnám od laku na vlasy. Už se vám určitě stalo, že jste s ním kromě svého účesu postříkali i obklady v koupelně. A když se to přihodí několikrát po sobě, na dlaždičkách zůstanou nevzhledné fleky. Nemusíte zkoušet, který čisticí přípravek na ně zabere. Jednoduše kápněte šampon na vlhký hadřík a skvrny setřete. Potom obkladačky přeleštěte suchou utěrkou z mikrovlákna a po laku nezbude ani památka.

2. Očistná lázeň pro kartáče a hřebeny

Ulpívání kožního mazu na kartáčích či hřebenech bohužel nezabráníte. Nejdříve z nich odstraňte všechny vlasy a potom vetřete trochu šamponu mezi štětiny nebo podél zubů. Pak ještě kápněte trochu šamponu do vyšší nádoby naplněné vodou. Kartáče a hřebeny do ní ponořte alespoň na čtvrt hodiny. Nakonec je důkladně properte v čisté vodě.

3. Osvěžující kúra pro nohy 

Dopřejte svým nohám speciální péči, která vám ale nedá vůbec zabrat. Před spaním jednoduše vetřete do chodidel trochu vlasového šamponu a natáhněte si bavlněné ponožky. Ráno budou krásně hladké a jemné.

4. Účinný odličovač 

Tip pro dámy: Zapomněly jste si koupit odličovač na oči? Půjčte si od své ratolesti trochu dětského šamponu, který neštípe do očí. Kápněte ho na vlhký tampon nebo kousek vaty a pečlivě si s ním vyčistěte celý obličej.

5. Odstraňovač zašlé špíny

Šampon je také dobrým „odstraňovačem“ zašlé špíny z rukou. Pokud jste se ušpinili od hlíny nebo mazacího oleje, šamponem to pustí mnohem lépe než běžným mýdlem. A dokonce si během chvilky poradí i s vodou ředitelnými barvami.

6. Napraví sražený svetr

Nastavili jste pračku na vyšší teplotu a zapomněli, že je mezi prádlem také oblíbený vlněný svetr? Následně sice bude čistý, ale sražený. Jste naštvaní a chystáte se ho vyhodit do popelnice? Zadržte! Prozradíme vám, jak mu vrátíte původní rozměry.

Naplňte umyvadlo teplou vodou, kápněte do ní trochu dětského šamponu a roztok pořádně promíchejte. Svetr pak položte na hladinu a počkejte, dokud se vlastní vahou úplně neponoří. Nechte ho namočený asi půl hodiny, následně ho opatrně vyndejte, ale neždímejte! Přeneste ho na rovnou plochu, například do přepravky, a vyměňte vodu potřebnou k máchání.

Znovu tedy naplňte umyvadlo čistou vodou, svetr opět položte na hladinu a počkejte, dokud se neponoří. Pak ho vyndejte a rozložte na čistý, suchý a hodně savý ručník. Ten stočte „do rolády“, čímž ze svetru odstraníte maximum vody. Potom ručník rozbalte a svetr rozprostřete na suchou osušku nebo froté prostěradlo.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Starosti se sraženým prádlem hoďte za hlavu. Pomůže obyčejný šamponFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

V poslední fázi je důležité, abyste byli hodně trpěliví. Výsledek ale bude stát za to! Svetr rozložený na osušce totiž musíte začít opatrně formovat do původního tvaru. Potom ho tak nechte uschnout. Během sušení je však nutné ho každou chvíli o kousek povytáhnout.

7. Boty jako nové

Vlasový šampon se dá také použít k oživení kožených bot a kabelek. Pár kapek naneste na čistý hadřík a šampon důkladně vetřete do odřených nebo jinak narušených míst. Uvidíte, že kožené doplňky zase získají ztracený glanc.

8. Uleví pokojovkám 

Listy pokojových rostlin spolehlivě zbavíte prachu i nečistot vyždímaným hadříkem, který jste namočili v menším kbelíku s mýdlovým roztokem obohaceným pár kapkami vlasového šamponu.

9.-10. Dva tipy pro domácí mazlíčky

Šampon se osvědčí také v případě, že si pejsek nebo kočka ušpiní venku tlapky či jim na nich zaschne bahno. Případně když se jim do srsti zamotá odložená žvýkačka. Na postižené místo kápněte trochu šamponu a slepený žmolek pomalu posunujte na konec chlupů. Srst potom vytřete vlhkým hadříkem nebo ručníkem.

Máte i vy nějakého všestranného „pomocníka“? Napadlo vás někdy, že alobal není jen na zabalení svačiny, ale můžete jím dokonce nabrousit nůžky

Načítám