Článek
Samozřejmě, smažené jídlo z fastfoodu není ideální, ale ta chuť a vůně… Jestli si i vy někdy rádi dopřejete smažené kuře, vyzkoušejte s námi trik, který zajistí krásně šťavnaté maso a zároveň dokonale křupavou kůrčičku. Marináda z podmáslí a ochucený kabátek vám totiž přesně tohle zajistí!
Smažené kuře s křupavou krustou
Na 4 porce potřebujete
- 1 kg kuřecích paliček nebo 800 g řízků (jsou rychleji hotové)
- 1 l podmáslí
- sůl a pepř
Na krustu
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2,5 lžičky papriky (zkuste 1 : 1 sladkou a pálivou)
- 1,5 lžičky sušeného česneku
- 1,5 lžičky oregana
- ½ lžičky bílého pepře
- řepkový olej
Postup
01.
Používáte-li řízky, pokrájejte je na menší stripsy. Kuře naložte – nejlépe den předem nebo minimálně na 2 hodiny – do podmáslí, které jste pořádně osolili a opepřili.
02.
Mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí, paprikou, česnekem, oreganem a pepřem a po částech v ní obalujte naložené a z podmáslí trochu okapané kuře. Poté ho vraťte do podmáslí a znovu obalte v mouce – právě díky tomu bude kabátek pěkně křupavý.
03.
Kousky pak pozvolna smažte v alespoň 3centimetrové vrstvě rozpáleného oleje. Jestli máte kuřecí paličky, můžete je ještě asi 10 minut dopéct v troubě vyhřáté na 180 °C, abyste měli jistotu, že budou dobře propečené.