Hlavní obsah

Na tohle jste čekali! Tajný trik na šťavnaté smažené kuře, který zvládnete i u sebe doma

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Milujete smažené kuře známé z fastfoodu, ale doma se vám zatím nikdy tak dobré nepovedlo? Zkuste náš trik a uvidíte, že na tom není nic těžkého!

Článek

Samozřejmě, smažené jídlo z fastfoodu není ideální, ale ta chuť a vůně… Jestli si i vy někdy rádi dopřejete smažené kuře, vyzkoušejte s námi trik, který zajistí krásně šťavnaté maso a zároveň dokonale křupavou kůrčičku. Marináda z podmáslí a ochucený kabátek vám totiž přesně tohle zajistí!

Smažené kuře s křupavou krustou

Na 4 porce potřebujete

  • 1 kg kuřecích paliček nebo 800 g řízků (jsou rychleji hotové)
  • 1 l podmáslí
  • sůl a pepř

 Na krustu

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 2,5 lžičky papriky (zkuste 1 : 1 sladkou a pálivou)
  • 1,5 lžičky sušeného česneku
  • 1,5 lžičky oregana
  • ½ lžičky bílého pepře
  • řepkový olej
Foto: Eva Malúšová

Na obalování se nejvíc hodí kuřecí paličky, které jsou šťavnatější, nebo řízky – ty se zase rychleji propečouFoto: Eva Malúšová

Postup

01.

Používáte-li řízky, pokrájejte je na menší stripsy. Kuře naložte – nejlépe den předem nebo minimálně na 2 hodiny – do podmáslí, které jste pořádně osolili a opepřili.

02.

Mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí, paprikou, česnekem, oreganem a pepřem a po částech v ní obalujte naložené a z podmáslí trochu okapané kuře. Poté ho vraťte do podmáslí a znovu obalte v mouce – právě díky tomu bude kabátek pěkně křupavý.

03.

Kousky pak pozvolna smažte v alespoň 3centimetrové vrstvě rozpáleného oleje. Jestli máte kuřecí paličky, můžete je ještě asi 10 minut dopéct v troubě vyhřáté na 180 °C, abyste měli jistotu, že budou dobře propečené.

Foto: Eva Malúšová

Podmáslí pořádně osolte a opepřeteFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

A kuře do něj minimálně na dvě hodiny naložte. Maso tak krásně zkřehne!Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Poté kuře obalte v mouce, pro extra křupavý kabátek maso ještě jednou vraťte do podmáslí a znovu obalte v mouce. Pak už nezbývá než se pustit do smažení!Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jestli používáte paličky, raději je ještě krátce dopečte v trouběFoto: Eva Malúšová

Načítám