Článek
Rozhodly jsme se, že upečeme sušenky. Hodně sušenek. Samozřejmě jsme myslely i na jejich nutriční složení, takže obsahují konopné semínko bohaté na bílkoviny, minerály a esenciální mastné kyseliny, k obarvení jsme použily spirulinu. Tato sinice je bohatá na celou řadu vitaminů. Takže jsou vlastně zdravé!
VÍCE RECEPTŮ NA SUŠENKY
Konopné sušenky s ovesnými vločkami
Na 40 kusů sušenek budete potřebovat:
- 150 g celozrnné špaldové mouky -
- 40 g ovesných vloček -
- 20 g loupaného konopného semínka -
- 110 g másla v pokojové teplotě -
- 40 g cukru moučka -
- 1 vejce -
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů) -
- špetka spiruliny -
- špetka soli -
- mouka na podsypávání -
Postup
Krok 1: Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, kdyby se lepilo, přidejte trošku mouky. Bochánek těsta zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice. Mezitím si připravte dva plechy a vyložte je pečicím papírem.
Krok 2: Troubu předehřejte na 170 °C. Pracovní plochu lehounce poprašte moukou a z těsta vyválejte placku silnou zhruba 4 mm. Formičkami vykrájejte sušenky (my jsme zvolily tvar konopného listu), přeneste je na plechy a pečte přibližně 10 minut. Po vyjmutí z trouby nechte zchladnout.
ORIGINÁLNÍ A POKAŽDÉ JINÉ
Tip: Konopné semínko můžete nahradit čímkoli jiným od vlašských ořechů po ovesné vločky. Spirulinu lze úplně vynechat a pro zachování zelené barvy použít klasické potravinářské barvivo.
Kdybyste chtěli zkusit i jiné netradiční sušenky, můžete rozhodně zkusit medové sušenky s včelím pylem nebo třeba krásné máslové sušenky s jedlými květy.