Článek
Zřejmě potěším hlavně líné kuchaře – k vaření vám totiž bude stačit opravdu pouze jeden hrnec! Ušetříte si tak spoustu práce při mytí nádobí, tím ulevíte i přírodě. Když navíc použijete tlakový hrnec, značně snížíte jak čas samotného vaření, tak i spotřebu energie. Můžu vám garantovat, že svoje chuťové buňky nikterak neošidíte! Žádný beztvarý eintopf se pochopitelně servírovat nebude, nýbrž voňavé čočkové kari doplněné mangem a špenátem, pikantní vepřové ragú ozvláštněné červeným zelím a šťavnaté kuřecí kousky s paprikovou rýží.
Čočkovo-quinoové kari s mangem
Na 4 až 6 porcí potřebujete: 2 lžíce řepkového nebo kokosového tuku, 3 mrkve, 2 stroužky česneku, 1 lžíci čerstvého zázvoru, 2 až 3 lžíce kari pasty, 1 lžíci kari nebo kurkumy, 1 plechovku kokosového mléka (400 ml), 4 hrnky vody nebo zeleninového vývaru, sůl, 1 hrnek černé nebo zelené čočky, 1 hrnek quinoy, 125 g baby špenátu, 1 mango, 1 až 2 lžíce rybí nebo sójové omáčky, 1 limetku nebo citron, čerstvý koriandr
Postup: Na rozpáleném tuku orestujte na kostičky pokrájené mrkve, přidejte nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor, kari pastu, koření a nechte chvilku rozvonět. Zalejte kokosovým mlékem a vodou (nebojte se množství, čočka a quinoa hodně nabobtnají), osolte a přiveďte k varu. Vmíchejte propláchnutou čočku a quinou a povařte asi 25 minut do změknutí, v tlakovém hrnci bude stačit polovina času. Vmíchejte špenát, kousky manga, nechte prohřát a dochuťte rybí nebo sójovou omáčkou, limetovou šťávou a kůrou a čerstvým koriandrem. Podávejte jen tak, s rýží basmati nebo domácím jogurtovým naanem.
Tip: Jestli neseženete mango, klidně ho vynechte, ale jeho nasládlá chuť pikantní kari pěkně doplní. Víc receptů s tímto exotickým ovocem najdete v článku Vychytané recepty s mangem: Zkuste kuřecí kari, salát i dezert.
Vepřové ragú se zelím
Na 4 porce potřebujete: 2 velké cibule, 3 lžíce sádla, 2 chilli papričky (lze vynechat), 500 g vepřové plece, 2 stroužky česneku, 3 lžíce sladké papriky, vodu, sůl, 500 g kysaného červeného zelí, pepř, kousek špeku, kysanou smetanu
Postup: Najemno pokrájené cibule a nasekané chilli nechte zesklovatět na rozehřátém sádle, přidejte na kostky nakrájené maso, zprudka orestujte, aby se zatáhlo. Zasypejte nasekaným česnekem a paprikou a po několika vteřinách zalejte vodou tak, aby bylo maso ponořené. Osolte a asi hodinu vařte doměkka, v tlakovém hrnci bude stačit 30 minut. Přidejte pokrájené zelí, prohřejte a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Podávejte s proužky nasucho opražené slaniny, kopečkem kysané smetany a čerstvým pečivem.
Tip: Maso místo vody zalejte červeným vínem, ragú bude mít ještě výraznější chuť.
Kuře v paprikové rýži
Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí horní stehna, 1 lžičku soli, 1 lžičku oregana, 1,5 lžičky uzené nebo sladké papriky, ½ lžičky pepře, 1 lžičku sušeného česneku, ¼ lžičky chilli vloček, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibuli, 2 papriky (dala jsem žlutou a červenou), 1 hrnek dlouhozrnné rýže, 2 hrnky vody nebo vývaru, sůl, 1 plechovku drcených rajčat (400 g), ½ citronu, 1 jarní cibulku
Postup: Stehna rozpulte a obalte v marinádě ze soli, oregana, papriky, pepře, česneku, chilli a oleje (klidně nechte naložené přes noc) a kůží dolů položte do rozpálené pánve nebo hrnce. Opečte dozlatova, obraťte a opečte i z druhé strany. Vyndejte z hrnce a na výpeku nechte zesklovatět pokrájenou cibuli, přidejte kostičky papriky a pár minut restujte. Zasypejte rýží, zalejte vodou (v tom případě ještě osolte), nebo vývarem, přidejte rajčata a povařte ji do změknutí. Podávejte posypané jarní cibulkou a pokapané citronem.
Tip: Kuře můžete použít i bez kosti, ale právě vaření s kostmi a kůžemi dodá masu i rýži šťavnatost.
Tlakové hrnce šetří čas i peníze. Vyberete si?
Šetříte si taky čas s Papinovým hrncem, nebo se během vaření rádi díváte pod pokličku?