Článek
Chcete si pravidelně dopřávat zdravou snídani, ale ráno to absolutně nestíháte? Nebo si možná najdete trošku času na snědení jídla, ale určitě ne na přípravu? Nevadí! Máme tipy na zdravé snídaně, které si klidně můžete připravit den předem, a přesto budou chutnat skvěle.
1. Overnight oats na tisíce způsobů
„Vločky přes noc“ jsou mezi předpřipravovanými snídaněmi naprostá klasika. Tuhle zdravou dobrotu máte nachystanou do pěti minut, aby se ale dostala do výsledného stavu, je třeba ji nechat několik hodin odstát. Připravuje se proto večer předem, a ráno se už jen sní.
„Stačí večer do malé uzavíratelné krabičky nebo skleničky nasypat jemné vločky nebo třeba pohankovou lámanku a zalít rostlinným – rýžovým, mandlovým, makovým či ořechovým – nebo kravským mlékem,“ popisuje instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.
Ideální poměr vloček a mléka je 1 : 1. „Přidat můžete také jakákoli semínka, například chia, sezam, len, slunečnici, konopí, ořechy nebo třeba pro změnu mletý mák. Přisladit lze medem nebo sirupem či rozmixovaným ovocem jako datlemi, banánem,“ doporučuje Zuzana Komůrková.
Kombinací a způsobů, jak se dá overnight oats připravit, je však nepočitatelně. Popusťte uzdu fantazii a dopřejte si každý den jinou variantu!
2. Zdravý a vyvážený sendvič z kváskového chleba
Kváskový chléb není jenom zdravější než většina běžně prodávaného pečiva, je to především delikátní záležitost! Připravte si z něj sendvič, který bude obsahovat skvělou dávku důležitých živin!
„Připravte si ho s luštěninovou pomazánkou – cizrnovou, fazolovou, čočkovou – doplněnou nakrájenou zeleninou. Snídaně tak bude obsahovat skvělou kombinaci komplexních sacharidů díky kváskovému celozrnnému pečivu, dostatek bílkovin díky luštěninám a dostatek vlákniny díky zelenině,“ popisuje výživová odbornice Zuzana Komůrková.
„Další variantou je kváskový chléb naplnit vejcem uvařeným natvrdo, tuňákem nebo kvalitním sýrem či plátkem pečeného masa. K tomu opět doplňte zeleninu. Nemusí jít pouze o obligátní list zeleného salátu, je dobré popustit uzdu fantazii a zkusit třeba na plátky nakrájenou pečenou červenou řepu, avokádo, kedlubnu či ředkev,“ radí Zuzana Komůrková.
3. Ranní dezert jménem chia pudink
O skvělých vlastnostech chia semínek jste toho nejspíš už slyšeli a četli spoustu. „Jsou v nich bohatě obsaženy omega-3 mastné kyseliny, jejichž nedostatek v organismu způsobuje špatnou paměť, deprese nebo únavu. Dále obsahují důležité vitaminy skupiny B nebo železo,“ popisuje Lucie Šimíková ze společnosti Titbit dovážející exotické ovoce.
Chia semínka jsou nejen výborným zdrojem energie po ránu, ale dají se i skvěle zužitkovat při přípravě super zdravých dezertů. Stačí, když tři lžíce semínek zalejete asi 200 ml mléka. Je jedno, zda zvolíte kravské nebo některé z rostlinných mlék.
Podobně jako u overnight oats můžete přidat nějaký sirup, aroma a ovoce a zavřít na noc do ledničky. Do rána semínka nabobtnají, nasají tekutinu, a vznikne gelová hmota výtečné jemné chuti.
A co budete snídat zítra vy?