Článek
Že jste si na takové experimenty doma ještě netroufli? Větrníky dají sice trochu práce, ale napodruhé už to zvládnete levou zadní. Punčák je fantastický a nejdůležitějším krokem je nechat ho uležet. Trojku uzavírají rakvičky, které sice tolik času nezaberou, ale chutí se vyrovnají prvním dvěma hvězdám!
Punčový dort: Nejlepší je druhý den!
Na 1 dortovou formu potřebujete: 8 vajec, 12 lžic cukru, 9 lžic polohrubé mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, červené potravinářské barvivo. Na dokončení: rumové aroma, rybízovou marmeládu, tabulku čokolády na vaření, 2 lžíce másla
Postup: Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Postupně zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pak těsto rozdělte na 3 díly. Dva obarvěte potravinářským barvivem tak, aby jedno bylo více tmavé. Třetí díl nebarvěte. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a postupně upečte 3 korpusy. Pečte je asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Po vychladnutí dejte na podnos neobarvený díl, pokapejte rumovým aromatem a potřete rybízovou marmeládou. Přiklopte tmavším dílem a opakujte postup s aromatem a marmeládou. Nakonec přidejte poslední korpus. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a smíchejte s máslem. Dvě třetiny naneste na dort. Nechte ztuhnout a pak rozpuštěným posledním dílem zaschlou polevu ještě křížem krážem pocákejte. Dort nechte uležet do druhého dne.
Tip: Punčák můžete připravit i na vyšší čtvercový plech a místo čokolády použít cukrovou polevu.
Rakvičky: Tyhle si zamilujete!
Na 25 kusů potřebujete: 1 celé vejce, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 250 g moučkového cukru, tuk na vymazání formiček, 400 ml smetany na šlehání
Postup:Celé vejce, žloutky, moučkový a vanilkový cukr ušlehejte do husté pěny. Budete potřebovat hodně trpělivosti, šlehat budete přibližně 30 minut. Formičky vymažte máslem a nalejte do nich pěnu asi do dvou třetin výšky. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 5 minut. Pak stáhněte teplotu na 160 °C a pečte ještě 20 až 25 minut. Hotové rakvičky vyklopte a nechte vychladnout. Smetanu ušlehejte dotuha a rakvičky ozdobte.
Tip: Rakvičky můžete dozdobit čerstvými malinami nebo jahodami.
Větrníky: Na odpalované těsto nedáme dopustit!
Na 10 větrníků potřebujete: 250 ml vody, 5 vajec, 100 g másla, špetku soli, 150 g hladké mouky. Na karamelovou šlehačku: 300 ml smetany na šlehání, 150 g krupicového cukru. Na vanilkový krém: 400 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 180 ml smetany na šlehání. Na karamelovou polevu:150 g krupicového cukru, 100 g fondánu
Postup:Karamelovou šlehačku připravte den předem. V rendlíku nechte rozpustit cukr na karamel. Přidejte smetanu, přiveďte k varu a nemíchejte. Nechte pár minut probublávat, pak stáhněte z plotny a nechte uležet do druhého dne. Pak ušlehejte.
Nyní pojďme na odpalované těsto. Vodu se solí přiveďte k varu a přidejte máslo. Nechte ho rozpustit, přisypte celou dávku mouky a rychle míchejte. Když se těsto začne oddělovat ode dna a zůstane po něm bílý povlak, stáhněte hrnec z ohně a dál ještě chvilku míchejte. Těsto nechte trochu vychladnout a pak jedno po druhém vmíchejte vejce. Těsto dejte do zdobicího sáčku a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte tvary větrníků. Pečte je asi 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Horké je ihned ostrým nožem překrojte, aby díky uvnitř vzniklé páře nespadly.
Z mléka a pudinkového prášku uvařte hustý krém. Nechte ho vychladnout a pak ho promíchejte s ušlehanou smetanou. Nyní ušlehejte karamelovou smetanu dotuha.
Zbylý cukr dejte do rendlíku a nechte rozpustit na karamel. Fondán nechte povolit v mikrovlnné troubě a smíchejte s horkým karamelem. Vrchní díly větrníku potřete karamelem s fondánem. Na spodní díl dejte vanilkový krém, pak karamelovou smetanu a nakonec přiklopte vrchním dílem.
Tip: Z odpalovaného těsta můžete připravit i oblíbené věnečky nebo košíčky se slanou, například sýrovou náplní.
Jaký je váš favorit z cukrárny? Troufáte si na něj doma?