Článek
Tipy na slané vánoční dobroty jste si mohli přečíst v tomto článku, a jak na tu nejlepší vánočku, štolu a panettone (italský sladký chléb) zase tady. Teď přišel ten správný čas na sladké recepty a inspiraci od vás čtenářů, a tak pro vás máme rovnou tři tipy, co ve vánoční čas pečete doma vy! Jste zvědaví?
Ochutnejte s námi skvělé kokosové řezy, jahelník se sušeným ovocem nebo kořeněné šneky.
Kokosové řezy čtenářky Anežky
Na 1 plech potřebujete: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek kokosové moučky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje, 2 vajíčka, 1 hrnek smetany ke šlehání, kokos na ozdobu, máslo a strouhanku na vysypání plechu
Postup: „Tyhle jednoduché řezy pečeme na Vánoce každý rok, vůně kokosu k těmto svátkům prostě patří,“ říká čtenářka Anežka, která nám recept poslala.
Mouku, kokosovou moučku, prášek do pečiva a cukr promíchejte. Pak přilejte mléko, olej a obě vajíčka a vymíchejte hladké těsto. Pekáč vymažte máslem, vysypte ho strouhankou a nalejte na něj těsto. Nechte ho chvíli stát, a pak ho dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů na 25 minut. Když jsou řezy upečené, ihned je přelejte smetanou ke šlehání a nechte vychladnout. Ve chvíli, kdy je moučník úplně vychladlý, ho posypte kokosem a nakrájejte na kostky.
Jahelník podle Petra
Na 6 porcí potřebujete: 500 g jáhel, 2 hrnky sušeného ovoce (my použili datle, meruňky a rozinky), 500 ml mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 50 g másla na plátky
Postup:„Jahelník u nás jíme 25. prosince jako hlavní chod u oběda, sušené ovoce ho krásně osladí a děti ho milují."
Jáhly několikrát prolejte vroucí vodou a dejte odstát. Sušené ovoce nasekejte na menší kousky, promíchejte ho s jáhlami a dejte do zapékací misky s pokličkou. Pak celou směs zalejte mlékem tak, aby byla ponořená, přikryjte ji pokličkou a dejte na hodinu dusit do 180 stupňů do trouby. Poté jahelník vyndejte, poklaďte ho plátky másla, sundejte poklop a odkrytý pečte dalších 30 minut. Hotový jahelník nechte vychladnout, posypte vydatnou vrstvu moučkového cukru a podávejte.
Lindiny kořeněné šneky
Na 3 plechy potřebujete: 500 g listového těsta, 50 g másla, 1 vajíčko, 3 lžíce mléka, 3 lžíce rumu, 5 hřebíčků, 2 lžičky skořice, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, 2 lžíce cukru krupice, pečicí papír
Postup:„Tyhle šneky u nás doma snídáme na Štědrý den, voní trochu jako pracny a krásně křupou!“ vypráví zasněně čtenářka Linda. Chcete je zkusit také? Taky je recept!
V misce smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, mléko a rum. Hřebíčky rozdrťte najemno, přidejte je ke směsi a přisypte skořici a muškátový oříšek. Listové těsto rozválejte na tři tenké placky ve tvaru podlouhlého obdélníku. Pomocí mašlovačky směs rozetřete rovnoměrně po celém těstěa zabalte ho (snažte se ho dost utahovat). Pak krájejte kolečka a pokládejte je vedle sebe na plech s pečicím papírem. Šneky potřete rozkvedlaným vajíčkem a dejte je péct na 180 stupňů na 15 minut. Když jsou kolečka dozlatova, jsou hotová. Ozdobit je můžete moučkovým cukrem nebo čokoládovou polevou!
Tip:Když uděláte šneky opravdu malé, můžete je klidně servírovat s vánočním cukrovím!
Pečete u vás doma některý z těchto tipů? Jaké je vaše nejoblíbenější vánoční pečivo?