Článek
Telecí maso má hned několik výhod: je křehounké, jemnější a dietnější než hovězí a dá se upravit na spoustu způsobů. Vybrala jsem pro vás tři recepty, které nikdy nezklamou, a nemusíte se je stydět naservírovat ani tchyni :-). Citronová omáčka, co dá vyniknout jemnému masu v kombinaci s máslem a bílým vínem, klasické řízečky (kterým ale stačí tři minuty z každé strany) a voňavá smetanová omáčka s provensálskými bylinkami potěší nejen jako sváteční oběd!
Telecí piccata – plátky v citronové omáčce
Na 4 porce potřebujete:4 telecí kotlety nebo řízky, sůl, pepř, hladkou mouku, 4 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, ½ hrnku bílého vína, 1 hrnek vývaru, ½ chemicky neošetřeného citronu, hrst kaparů, čerstvou petržel
Postup: Plátky masa pořádně naklepejte a z obou stran osolte, opepřete a obalte v mouce. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a 2 lžíce oleje a plátky z obou stran pěkně dozlatova opečte, trvá to asi 3 minuty z každé strany.
Pokud používáte řízky bez kosti, maso dejte stranou, pokud kotlety, nechte je v pánvi a k výpeku přidejte víno, vývar a na plátky pokrájený citron. Asi 8 minut povařte, až se šťáva zredukuje na polovinu, poté vmíchejte kapary (a případně vraťte maso z kýty), zbylé 2 lžíce másla a podle chuti osolte a opepřete. Posypejte nasekanou petrželí a podávejte se šťouchanými bramborami, těstovinami či polentou.
Provensálské telecí
Na 4 porce potřebujete:800 g telecí kýty, 80 g másla, 400 ml bílého vína (nejlépe veltlínského zeleného), 2 lžíce provensálského koření, 200 ml smetany ke šlehání, 200 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř
Postup: Maso pokrájejte na větší kostky a na rozehřátém másle ho pěkně ze všech stran opečte. Zalejte ho vínem tak, aby bylo ponořené, přidejte provensálské koření a malou lžičku soli a pod pokličkou ho asi 45 minut nebo až je maso měkké a tekutina téměř odpařená, povařte. Maso poté vyndejte a do výpeku přilejte mouku rozšlehanou se smetanou a mlékem. Omáčku 10 minut povařte, vraťte do ní maso, nechte prohřát a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Podávejte s těstovinami, rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.
Tip: Pro extra poctivou omáčku použijte místo mléka pouze smetanu (tedy 400 ml smetany).
Telecí řízky
Na 4 porce potřebujete: 4 telecí řízky, hladkou mouku, 2 vejce, sůl, bílý pepř, strouhanku, tuk na smažení (přepuštěné máslo, sádlo nebo olej), citron k podávání
Postup: Řízky naklepejte mezi dvěma pláty potravinářské fólie (maso se tak nepotrhá) a postupně obalujte v hladké mouce, vajíčkách rozšlehaných se lžičkou soli a mletým bílým pepřem a nakonec ve strouhance. Odkládejte na pečicí papír, a když máte hotovo, smažte je ve vysoké vrstvě rozpáleného tuku asi 3 minuty z každé strany. Na bocích masa by se měly během smažení z oleje tvořit malé bublinky.
Nechte na papírové utěrce odsát přebytečný tuk a podávejte s plátkem citronu a vařenými bramborami nebo lehkým vídeňským salátem.
Tip: Pravý vídeňský řízek je sice přes celý talíř, ale menší kousky masa se lépe obalují i smaží (a můžete na ně použít i klasickou kýtu).
Jaké sváteční jídlo vaříte „na jistotu“ vy? Podělte se s ostatními čtenáři!