Článek
Od letoška můžete mák pořídit nejen v obchodech, ale i přímo u pěstitelů a podpořit tak svého nejbližšího zemědělce. Proč to máte udělat? Abyste získali opravdu bezpečný a kvalitní produkt, který užijete v našich nových makových receptech. Jsou slané i sladké, pečené i nepečené. Tak se pojďte inspirovat!
Mák je zdravý. Co obsahuje?
Mák se dá bez nadsázky označit za českou superpotravinu. Má mimořádně vysoký obsah vápníku – 600krát víc než pšeničná mouka a 9krát víc než vlašské ořechy, dále vysoký obsah vitaminu E a vitaminů skupiny B a je bohatým zdrojem minerálů (měď, zinek, hořčík, železo a vápník).
„Každá porce máku nabízí významné množství kyseliny linolové a kyseliny α-linolenové (ALA). Mák neobsahuje žádný cholesterol, je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy i nehty a pomáhá od stresu,“ říká Markéta Chýlková z Potravinářské komory ČR.
Jak poznat pančovaný mák?
Na co byste měli dát pozor, je jeho kvalita a skladování. Modrý mák má na rozdíl od levného technického máku příjemnou makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Kvůli nižší ceně se mák bohužel často pančuje – míchá se s nekvalitním technickým z dovozu, protože je podstatně levnější. Riziko takto namíchaného máku je nejvyšší u mletého máku a s pančovaným či upraveným technickým mákem anebo produkty z něj se můžete setkat i v maloobchodu.
Jak to poznáte? „Zejména jde o výrobky s cenou levnější, než je v daný moment obvyklá. Pozor byste si měli dát na mletý mák, protože se v něm nekvalitní semeno lépe skryje. Podezřelé mohou být i produkty, které dodává či vyrábí obchodní firma, nikoliv přímo pěstitel. Jistotou je nakupovat mák u farmáře. V obchodech to jsou pak výrobky, kde je pěstitel přímo uveden na obalu,“ upozorňuje Vlastimil Mikšík ze spolku Český modrý mák.
Správné skladování je důležité
Celý mák uchovávejte v uzavřené dóze v suchém, chladném a tmavém prostředí nebo přímo v lednici. Nejlepší je samozřejmě mák před použitím čerstvě umlít doma, ale pokud kupujete už mletý, spotřebujte ho co nejdříve nebo ho také skladujte v lednici či mrazáku.
Kde koupit nejlepší mák
Aby se v makové velmoci nemuseli zákazníci bát, že si koupí nekvalitní produkt, vznikla Maková mapa, která zprostředkovává prodej kvalitního českého máku přímo od pěstitelů. Kromě dostupnosti kvalitní suroviny plné živin tak můžete podpořit lokální farmáře a českou komoditu, která se na rozdíl od mnoha jiných zdravých surovin nedováží z druhého konce světa.
A až budete mít svůj kvalitní český mák, vyzkoušejte následující tři recepty!
1. Pečení s mákem: citronové řezy
Kombinace křupavého máku (ano, do tohoto receptu se dává mák celý), svěžího citronu a máslového těsta je spolehlivá klasika, která se jen tak nepřejí. Upečte si bleskové citronové řezy s mákem a nebudete litovat: jsou mimořádně vláčné a hotové jsou za chvilku.
2. Za syrova: makový raw dort s ovocem
Mák je báječný pomocník i při zdravějším pečení – v tomto případě spíše nepečení. Použijte ho do korpusu nepečeného malinovo-banánového koláče a propadněte kouzlu raw stravy plné zdravých surovin. Bez cukru, bez mouky a bez vajec!
3. Po indicku: lilkové kari a chléb naan
Tentokrát pro vás nemáme tečku sladkou, ale slanou! Lilkové kari s bílým mákem a jogurtovými plackami – jak jinak, než také s mákem! – nadchne nejen vegetariány.
Po makových hodech se vám nejspíš bude hodit i tip, jak si správně vyčistit zuby...