Článek
Obligátně se domácí sirupy vyrábějí z květů černého bezu, z malin či rybízu. Jejich sezona je dávno pryč, to ale neznamená, že tím pro vás nutně skončila i „sezona domácích sirupů“. Právě naopak.
Tentokrát vás naladíme na nadcházející podzim, při výrobě sirupů sáhneme po tradičním českém podzimním ovoci – švestkách a jablcích. Třetici receptů nám doplní velmi osvěžující, ale současně i léčivý sirup – využili jsme přebytků z bylinné zahrádky a připravili sirup z máty a meduňky.
V hlavní roli švestky
Na švestkový sirup budete potřebovat:
• 1 kg švestek
• 500 g cukru (ideálně na litr švestkové šťávy)
• 3 g kyseliny citronové
Postup: Švestky nejprve operte, vypeckujte a rozdrťte. Takto připravené nechte jeden až dva dny vyluhovat. Pak švestkovou drť zahřejte na teplotu 70-80 °C. Přefiltrujte přes plátno. Odměřte a přidejte cukr, na litr švestkové šťávy byste měli přidat přibližně půl kilogramu cukru. Dále zamíchejte kyselinu citronovou a rychle zahřejte na teplotu 90 °C.
Plňte do nahřátých lahví a pro delší uchování zakápněte slivovicí.
Jablka – jejich sezona začíná…
Na přípravě sirupu z jablíček je ale skvělé, že jej můžete dělat celoročně.
Budete potřebovat:
Na jablečné pyré:
• 1,2 kg jablek
• voda
Na sirup:
• 1 litr jablečné šťávy (připravíme z pyré)
• 1 kg cukru
• 2,5 dl vody
• šťáva ze dvou citronů
Postup: Jablka omyjte, zbavte jadřinců, rozkrájejte na čtvrtiny a dejte do studené vody, aby nezhnědla. Přendejte do většího hrnce, podlejte vodou, aby byla potopena do 3/4 a vařte bez míchání 10 minut, dokud jablka nezměknou. Lehce vychladlá jablka propasírujte přes sítko, vznikne vám jablkové pyré.
Překapáním pyré přes plátěnou utěrku získáte jablečnou šťávu.
Jeden litr jablečné šťávy promíchejte s cukrem, vodou a citronovou šťávou, několik minut povařte. V průběhu vaření odstraňujte pěnu. Horký sirup plňte do čistých nahřátých lahví, opět můžete zakápnout slivovicí.
Osvěží i léčí
Na mátovo-meduňkový sirup budete potřebovat:
• velký svazek máty (asi 20 větších rostlin)
• 1 kg cukru
• 1 sáček (20 g) kyseliny citronové
• 2 litry převařené vody
Postup: Mátu opláchněte, otrhejte lístky, namočte je do zchladlé převařené vody a nechte louhovat 24–48 hodin. Tekutinu přeceďte. Pomalu ohřívejte a přidejte cukr a kyselinu citronovou. Krátce povařte. Nechte trochu zchladnout a plňte do lahví nebo sklenic.
Proč domácí sirupy?
O pitném režimu toho bylo napsáno mnoho, pro lidské zdraví je nejlepší čistá voda. Jenže ne pro každého je „chuť“ vody tím pravým osvěžením a u kupovaných sirupů, jak se říká, nevíte, co pijete. Vlastně víte, v mnoha případech směs nejrůznějších barviv a konzervantů.
Domácí ovocné či bylinné sirupy oproti nim navíc obsahují zdraví prospěšné látky a vitaminy. Přidávat je můžete při nachlazení také do čaje. A pokud chcete připravit zdravější (ale bohužel dražší) variantu, využijte při přípravě místo cukru bílého cukr třtinový či med.
Sirupy si můžete připravovat prakticky celoročně. Pokud máte rádi ovocné, po celý rok se vám bude hodit právě recept na jablečný sirup. Milovníci bylinných sirupů mohou v zimě sáhnout místo čerstvých bylinek po těch sušených.
Jakmile podzim pokročí, společně si připravíme sirupy z rakytníku či arónie (černého jeřábu).
Jsou výborné jako prevence proti nejrůznějším podzimním či zimním virózám.