Článek
Pokud dostanete chuť na něco dobrého z mletého masa, máte tři možnosti. Sáhnout po hotové krabičce v supermarketu, nechat si maso umlít u řezníka, nebo si namlít doma. Mleté maso je mnohem choulostivější než maso v celku, spotřebujte ho tedy co nejdřív, doporučuje se skladovat při teplotě 2 °C. Ale teď už pojďme vařit...
Plněná rajčata
Na 4 porce potřebujete: 8 středně velkých rajčat, 500 g mletého masa mix, 1 cibuli, 100 g slaniny, 100 g goudy, sůl, pepř, 1 lžičku sušeného tymiánu, tuk na vymazání zapékací mísy, petrželka na ozdobu
Postup: Umytá rajčata navrchu seřízněte a vydlabejte. Slaninu nakrájejte na kostičky, sýr nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli nasekejte nadrobno. Ve vyšší pánvi opečte slaninu. Přidejte cibuli, dál opékejte a pak dejte do pánve maso. Opečte ho mírně dohněda, přidejte vnitřky nakrájených rajčat, tymián a nechte na mírném ohni chvíli pod pokličkou. Nakonec směs osolte, opepřete a vmíchejte sýr. Směsí naplňte rajčata a každé přiklopte seříznutým dílem. Naplněná rajčata poskládejte do tukem vymazaného pekáčku. Pečte 20 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Tip: Stejným způsobem můžete naplnit i malé cukety. Stačí seříznout, vydlabat nebo rovnou použít ty malé kulaté.
Zapečené s balkánským sýrem
Na 4 porce potřebujete: 500 g mletého masa mix, 3 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 menší cuketu, 1 menší lilek, 4 rajčata, ½ lžičky skořice, 1 lžičku sušené saturejky, špetku muškátového oříšku, 1 lžičku čerstvého rozmarýnu, sůl, pepř, 200 g balkánského sýra, olej
Postup: Na oleji opečte nadrobno nakrájenou šalotku. Po chvíli přidejte maso a opečte ho mírně dohněda. Mezitím nakrájejte na kousky rajčata, lilek i cuketu. Stroužky česneku nakrájejte na plátky. Zeleninu vmíchejte k masu, přidejte koření, bylinky a vše ještě krátce poduste pod pokličkou. Nakonec směs podle potřeby osolte a opepřete. Zapékací mísu vymažte olejem a vložte do ní masovou směs. Navrch rozdrobte sýr a dejte péct asi na 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Tip: Můžete podávat jako samostatný pokrm, s chlebem nebo chutná výborně i s kuskusem.
Pikantní bruschetty s mletým masem
Na 4 porce potřebujete: 500 g mletého hovězího masa, 2 chilli papričky, 4 jarní cibulky, 3 stroužky česneku, 300 g cherry rajčátek, rajčata na zdobení, sůl, pepř, 2 lžíce rajského protlaku, 1 červenou papriku, rostlinný olej, 4 malé bagetky nebo ciabatty, olivový olej
Postup: Na rostlinném oleji orestujte bílou část nakrájených cibulek. Přidejte maso, chvíli opékejte, pak vmíchejte do směsi na kousky nakrájenou červenou papriku, přepůlená cherry rajčátka, protlak, 2 prolisované stroužky česneku a nasekané chilli papričky. Směs důkladně promíchejte a chvíli ještě poduste pod pokličkou. Mezitím pečivo podélně seřízněte, potřete zbylým česnekem, pokapejte olivovým olejem a opečte na suché pánvi. Hotovou směs ještě podle chuti osolte a opepřete. Navrstvěte na pečivo, ozdobte nakrájenými rajčaty a zelenou natí cibulek.
Tip: Bruschetty můžete ještě posypat nastrouhaným sýrem a zapéct pod grilem. Hovězí maso můžete také nahradit kuřecím.
Jaké jsou vaše nejoblíbenější recepty z mletého masa?