Článek
Ať už se s námi pustíte do kuřete, lososa či zeleniny, věřte, že si pochutnáte, a minimálně na dva dny máte o večeři postaráno. Máme pro vás vždy recept na hlavní jídlo a k tomu nápad navíc, jak využít část jeho zbytků!
1. Grilovaná zelenina
Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 cukety, 3 papriky, 1 hrst cherry rajčat, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Postup: Grilovaná zelenina je v poslední době velmi oblíbenou přílohou ke steakům nebo samostatně jako lehká večeře. Její výběr je na vaší chuti, určitě byste ale neměli vynechat cibuli a papriky. Cibuli nakrájejte na měsíčky, cukety a česnek na plátky a očištěné papriky na kostky. Grilovací pánev potřete olivovým olejem, když se rozpálí, postupně vkládejte cibuli, papriku, cuketu a nakonec celá cherry rajčata a česnek. Zprudka opékejte ze všech stran, dokud zelenina nebude dozlatova. Nakonec osolte a opepřete. A když vám po jídle zelenina zbude, využijte ji třeba v polévce!
2. Polévka z grilované zeleniny
Na 4 porce potřebujete:250 g grilované zeleniny, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 lžičku chilli, sůl, pepř, 100 g zakysané smetany
Postup:Zeleninu vložte do hrnce a zvolna ji prohřejte. Ve chvíli, kdy se začne opékat, ji zalijte zeleninovým vývarem a nechte 10 minut vařit. Když je zelenina částečně rozvařená, rozmixujte ji ponorným mixérem. Nakonec dochuťte solí, pepřem a chilli. Podávejte se lžící zakysané smetany pro zjemnění.
1. Pečené kuře
Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí stehna, 2 cibule, 100 g másla, 2 lžičky sladké papriky, svazek čerstvého tymiánu, sůl, pepř
Postup: Stehna očistěte a ochuťte kořením. Doporučuji dát bylinky a sůl i pod kůži, aby se chutě a vůně snadněji dostaly k masu. Do pekáčku vložte cibulku nakrájenou najemno, na ni položte ochucená stehna, na plátky nakrájené máslo a zhruba do 1 centimetru podlijte vodou. V přikrytém pekáčku kuře pečte nejprve na 180 °C asi 40 minut, a nakonec 10 minut odkryté na 220 °C, aby se vytvořila kůrčička. Výhoda pečeného kuřete je, že k němu můžete zvolit libovolnou přílohu – hodí se brambory, rýže i těstoviny. A když máte dost upečeného masa navíc...
2. Těstovinový salát
Na 4 porce potřebujete: 350 g těstovin (nejlépe penne), 350 g pečeného kuřete, 170 g sterilované kukuřice, 75 g černých oliv, hrst sušených rajčat, 200 g zakysané smetany, stroužek česneku, sůl, pepř
Postup:Těstovinové saláty jsou klasikou. Zkuste ale zapojit trochu fantazie, nebo alespoň majonézu nahraďte zakysanou smetanou, jako je tomu v tomto receptu! Těstoviny dejte vařit do vroucí osolené vody. Poté je nechte alespoň 10 minut vychladnout. Mezitím zbytky pečeného kuřete nakrájejte na kostičky, olivy na půlky a rajčata najemno. Těstoviny promíchejte s kuřetem, olivami, rajčaty a kukuřicí a zalijte zálivkou ze zakysané smetany, propasírovaného česneku, soli a pepře. Nechte odpočinout v lednici a podávejte.
1. Grilovaný filet z lososa
Na 4 porce potřebujete: 4 150gramové filety z lososa, 1 citron, směs libovolných bylinek, hrubou mořskou sůl, pepř, 1 lžíci olivového oleje
Postup:Lososa očistěte a osušte. Bylinky (hodí se například rozmarýn nebo tymián), sůl a pepř jemně vmasírujte do lososa a nechte chvíli odpočinout. Na rozpálenou grilovací pánev, kterou jste předtím potřeli olivovým olejem, vložte lososa kůží dolů a pozvolna opékejte asi 4 minuty. Poté filet otočte a stejným způsobem opékejte i z druhé strany. Podávejte s citronem a jemně posypané hrubou solí. A když máte lososa víc, zkuste pomazánku!
2. Pomazánka z pečeného lososa
Na 4 porce potřebujete: 100 g pečeného lososa, 200 g smetanového sýru (Gervais, Lučina, Duko…), šťávu z 1 citronu, 1 lžíci kaparů, sůl, bílý pepř
Postup:Postup je velice jednoduchý. V misce vidličkou rozmačkejte smetanový sýr spolu s lososem, přidejte nasekané kapary, sůl, pepř a citronovou šťávu. Podávejte namazané na bagetě.
Znáte nějaká jídla, která se dají opakovaně upravit? Napište nám o nich do diskuse pod článkem!