Hlavní obsah

3 jídla, z jejichž zbytků vykouzlíte plnohodnotné večeře!

Foto: Jakub Jurdič

Vyzkoušejte naše tipy a vařte chytře!Foto: Jakub Jurdič

Také se vám občas stane, že navaříte více jídla, než je potřeba, a pak ho zbytečně vyhazujete? Nebojte, s našimi třemi tipy vytvoříte ze zbytků takové dobroty, že zmizí ze stolu i poslední drobek!

Článek

Ať už se s námi pustíte do kuřete, lososa či zeleniny, věřte, že si pochutnáte, a minimálně na dva dny máte o večeři postaráno. Máme pro vás vždy recept na hlavní jídlo a k tomu nápad navíc, jak využít část jeho zbytků!

1. Grilovaná zelenina

Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 cukety, 3 papriky, 1 hrst cherry rajčat, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Postup: Grilovaná zelenina je v poslední době velmi oblíbenou přílohou ke steakům nebo samostatně jako lehká večeře. Její výběr je na vaší chuti, určitě byste ale neměli vynechat cibuli a papriky. Cibuli nakrájejte na měsíčky, cukety a česnek na plátky a očištěné papriky na kostky. Grilovací pánev potřete olivovým olejem, když se rozpálí, postupně vkládejte cibuli, papriku, cuketu a nakonec celá cherry rajčata a česnek. Zprudka opékejte ze všech stran, dokud zelenina nebude dozlatova. Nakonec osolte a opepřete. A když vám po jídle zelenina zbude, využijte ji třeba v polévce!

Foto: Jakub Jurdič

Zelenina nejen že božsky vypadá, ale i dokonale chutná!Foto: Jakub Jurdič

2. Polévka z grilované zeleniny

Na 4 porce potřebujete:250 g grilované zeleniny, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 lžičku chilli, sůl, pepř, 100 g zakysané smetany

Foto: Jakub Jurdič

Polévka je poměrně hustá, takže vás snadno zasytí!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Zeleninu vložte do hrnce a zvolna ji prohřejte. Ve chvíli, kdy se začne opékat, ji zalijte zeleninovým vývarem a nechte 10 minut vařit. Když je zelenina částečně rozvařená, rozmixujte ji ponorným mixérem. Nakonec dochuťte solí, pepřem a chilli. Podávejte se lžící zakysané smetany pro zjemnění.

1. Pečené kuře

Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí stehna, 2 cibule, 100 g másla, 2 lžičky sladké papriky, svazek čerstvého tymiánu, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Pečené kuře je klasika, která neomrzíFoto: Jakub Jurdič

Postup: Stehna očistěte a ochuťte kořením. Doporučuji dát bylinky a sůl i pod kůži, aby se chutě a vůně snadněji dostaly k masu. Do pekáčku vložte cibulku nakrájenou najemno, na ni položte ochucená stehna, na plátky nakrájené máslo a zhruba do 1 centimetru podlijte vodou. V přikrytém pekáčku kuře pečte nejprve na 180 °C asi 40 minut, a nakonec 10 minut odkryté na 220 °C, aby se vytvořila kůrčička. Výhoda pečeného kuřete je, že k němu můžete zvolit libovolnou přílohu – hodí se brambory, rýže i těstoviny. A když máte dost upečeného masa navíc...

2. Těstovinový salát

Na 4 porce potřebujete: 350 g těstovin (nejlépe penne), 350 g pečeného kuřete, 170 g sterilované kukuřice, 75 g černých oliv, hrst sušených rajčat, 200 g zakysané smetany, stroužek česneku, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Olivy a sušená rajčata dodají salátu báječnou chuť!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Těstovinové saláty jsou klasikou. Zkuste ale zapojit trochu fantazie, nebo alespoň majonézu nahraďte zakysanou smetanou, jako je tomu v tomto receptu! Těstoviny dejte vařit do vroucí osolené vody. Poté je nechte alespoň 10 minut vychladnout. Mezitím zbytky pečeného kuřete nakrájejte na kostičky, olivy na půlky a rajčata najemno. Těstoviny promíchejte s kuřetem, olivami, rajčaty a kukuřicí a zalijte zálivkou ze zakysané smetany, propasírovaného česneku, soli a pepře. Nechte odpočinout v lednici a podávejte.

1. Grilovaný filet z lososa

Na 4 porce potřebujete: 4 150gramové filety z lososa, 1 citron, směs libovolných bylinek, hrubou mořskou sůl, pepř, 1 lžíci olivového oleje

Foto: Jakub Jurdič

Lososem nikdy nic nezkazíte!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Lososa očistěte a osušte. Bylinky (hodí se například rozmarýn nebo tymián), sůl a pepř jemně vmasírujte do lososa a nechte chvíli odpočinout. Na rozpálenou grilovací pánev, kterou jste předtím potřeli olivovým olejem, vložte lososa kůží dolů a pozvolna opékejte asi 4 minuty. Poté filet otočte a stejným způsobem opékejte i z druhé strany. Podávejte s citronem a jemně posypané hrubou solí. A když máte lososa víc, zkuste pomazánku!

2. Pomazánka z pečeného lososa

Na 4 porce potřebujete: 100 g pečeného lososa, 200 g smetanového sýru (Gervais, Lučina, Duko…), šťávu z 1 citronu, 1 lžíci kaparů, sůl, bílý pepř

Foto: Jakub Jurdič

Jemná a chutná pomazánka vás jednoduše dostane!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Postup je velice jednoduchý. V misce vidličkou rozmačkejte smetanový sýr spolu s lososem, přidejte nasekané kapary, sůl, pepř a citronovou šťávu. Podávejte namazané na bagetě.

Znáte nějaká jídla, která se dají opakovaně upravit? Napište nám o nich do diskuse pod článkem!

Načítám