Článek
Dneska zapomeňte na všechny základy matematiky. 7 x 1 se totiž rovná čtyři! Jak to? Je to prosté. Ze sedmi surovin totiž podle našeho návodu uvaříte hned čtyři porce na rodinnou večeři. Počítali jsme vše kromě soli, pepře a oleje na smažení. A tady je výsledek!
Hovězí steak s fazolkami a hořčičnou omáčkou
Potřebujete: 600 g hovězí roštěné, 300 g fazolových lusků, 100 g anglické slaniny, 150 ml smetany, 2 lžíce másla, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíci mouky, sůl, pepř a olej
Postup: Maso očistěte, rozdělte na čtyři porce, opepřete a naložte přes noc do oleje do lednice. Druhý den steaky zprudka opečte na pánvi z obou stran po dvou minutách a poté je přesuňte do trouby, kde je nechte dojít dle libosti. Ve zbylém tuku zlehka v pánvi opečte celé fazolky s nakrájenou slaninou. Zbývá už jen omáčka! Na tu vám stačí přivést smetanu k varu, zjemnit máslem, zahustit moukoua doladit hořčicí. Maso osolte a můžete společně podávat!
Květákovo-rukolový nákyp
Potřebujete: 1 květák, 3 vejce, 100 g zakysané smetany, 50 g parmezánu, svazek petržele, 100 g rukoly, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř
Postup:Květák rozdělte na růžičky a vařte ho v osolené vodě asi 10 minut. Žloutky vyšlehejte se zakysanou smetanou, přidejte strouhaný parmezán, nasekanou petrželku, rukolu, muškátový oříšek, sůl a pepř. Květák sceďte, smíchejte se žloutkovou směsí a nakonec do něj vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Těsto nalijte do zapékací formy a nákyp pečte při 200 stupních asi 30 minut.
Salát s krůtími kuličkami
Potřebujete: 400 g krůtího masa, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 100 g strouhanky, 400 g ledového salátu, 200 ml bílého jogurtu, 80 g sýru pecorino, sůl a pepř
Postup: Krůtí maso nasekejte najemno nebo namelte, smíchejte ho s jemně nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, strouhankou, solí a pepřem. Tvořte v dlaních kuličky o průměru 2 centimetry, které naskládejte do pekáčku a pečte v troubě 20 minut při 180 stupních. Potom je položte na omytý natrhaný ledový salát, dolaďte kopečkem bílého jogurtu, strouhaným pecorinem, a je hotovo!
A co po jídle? Třeba jednu z luxusních buchet na plech. Dobrou chuť!