Článek
Těsto vypracujte snadno v mixéru: mouku, tahini, půl lžičky soli a vodu rozmixujte na hladkou hmotu, kterou rozválejte (ani není třeba podsypávat, nelepí se) na kruh větší, než je vaše forma, a natlačte ho do ní. Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na oleji.
Přidejte nasekanou papriku, nechte trochu změknout a vmíchejte česnek s kořením: kdo má rád pikantní, dá špetku chilli, jinak použijte jen asijské koření, co máte po ruce: já dala špetku mletého zázvoru a po vrchovaté lžičce kari, kurkumy, římského kmínu. Nic se nestane, když nebudete mít všechno, protože základ je kari, kterým rozhodně nemusíte šetřit – čočka snese hodně koření.
Nechte chvilku rozvonět a vmíchejte čočku s rajčatovým protlakem a lžičkou soli. Zalejte asi půl litrem vody a povařte do změknutí, v případě potřeby ještě přilejte vodu. Na závěr vmíchejte citronovou šťávu a podle chuti osolte a opepřete. Nalejte na připravené těsto a pečte asi půl hodiny při 180 stupních, v půlce pečení můžete na ozdobu posypat sezamem. Koláč je skvělý teplý i studený a výborně se doplňuje třeba s rukolovým salátem.