Článek
Jsou v podstatě 3 základní způsoby, jak připravit jídlo na ohni: napíchnout ho na klacek, uvařit v kotlíku nebo připravit na horkých uhlících, v popelu či na kamenech kolem ohniště. Na proutku kromě klasického buřtu upečete třeba křupavý bylinkový chléb, kotlík si samozřejmě žádá guláš (pro rychlejší přípravu volím bramborový buřtguláš) a na dohořívajících uhlících pak bude prostor pro dezert – pečené broskve se skořicí a jogurtem. Tak nalaďte kytary a jdeme na to!
Zabaví i děti: chleba na klacku
Klasické opékání na proutku nemusí znamenat jen buřty nebo jablka, parádně si tak upečete i tento indiánský chleba. Těsto můžete ochutit bylinkami a česnekem nebo skořicovým cukrem na způsob trdelníku. A co je nejlepší? Minimálně na půl hodiny zabavíte i děti!
Když zbudou buřty: kotlíkový guláš
Na rozdíl od toho klasického totiž buřtguláš uvaříte mnohem rychleji, proto se skvěle hodí k přípravě v kotlíku přímo nad ohněm. A věřte, že je tak dobrý, že přijde k chuti nejen, když vám zrovna zbudou špekáčky z opékání.
Dezert z uhlíků: pečené broskve se skořicí
Ideální chvíle na dezert? Když oheň pomalu dohořívá, ale uhlíky jsou ještě horké a v bříšku se pomalu dělá místo na sladkou tečku... Pečené broskve se skořicí připravíte v ohništi i na grilu a na léto je to perfektní lehká sladkost.
Tip: Skvělé tipy na vaření venku i na ohni najdete v knížce Petry Pospěchové Outdoorová kuchařka. Do zděné kuchyně už se pak snad ani nebudete chtít vrátit!
Za zapůjčení campingové výbavy k focení děkujeme společnosti HUDYsport.
A když vám přeci jen zbudou špekáčky z opékání, naložte je jako utopence nebo upečte na černém pivu a cibuli!