Článek
Bílou čokoládu milují hlavně děti (a muži :-)), ale když s ní připravíte naše snadné dezerty, jistě jí dáte šanci i vy. Při pečení krásně zkaramelizuje a moučníky také osladí, takže už není třeba přidávat moc cukru. Zkuste blonďatou sestru čokoládových brownies, kořeněné zázvorové sušenky a lahodné nepečené řezy!
Nepečený cheesecake s bílou čokoládou
Na formu 22x22 cm potřebujete: 25 g mandlí (mletých nebo vcelku), 200 g oblíbených sušenek, 75 g másla
Na krém: 300 g bílé čokolády, 500 g krémového sýra (Přírodní sýr termizovaný, Buko, Cream Cheese), 200 g mrazeného lesního ovoce nebo malin, 50 g cukru krupice
Postup: Mandle rozmixujte, přidejte sušenky a mixujte dál, až vznikne jemná sypká směs. Přimíchejte rozpuštěné máslo a směs co nejpevněji natlačte (korpus se vám pak nebude drolit) do formy vyložené pečicím papírem nebo potravinářskou folií. Dejte vychladit.
Ovoce nechte na mírném ohni s cukrem a dvěma lžícemi vody změknout, tyčovým mixérem ho rozmixujte a asi 5 minut povařte do zhoustnutí. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce (každých 30 vteřin zamíchejte), přimíchejte krémový sýr a rozetřete na připravený korpus. Pokapejte ovocným sirupem a pomocí špejle vytvořte mramorování. Nechte alespoň 3 hodiny zatuhnout v lednici a poté krájejte nožem namočeným v horké vodě.
Tip: Řízněte do toho s dalšími pečenými i nepečenými řezy!
Blondies aneb brownies z bílé čokolády
Na pekáč 20x30 cm potřebujete: 100 g másla, 50 g cukru krupice, 3 vejce, ½ lžičky vanilkového extraktu, 400 g bílé čokolády, 150 g hladké mouky, ½ lžičky prášku do pečiva, 80 g mandlí, sůl
Postup: Troubu rozehřejte na 170 °C. Máslo rozpusťte s polovinou čokolády, prošlehejte s cukrem, vejci a vanilkou a přidejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Na závěr vmíchejte nasekanou zbylou čokoládu a mandle. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 20 minut, aby povrch zezlátl, ale vnitřek zůstal stále vláčný.
Zázvorové sušenky s bílou čokoládou
Na 30 sušenek potřebujete:170 g másla, 120 přírodního cukru, lžičku skořice, 1 a ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky soli, ½ lžičky vanilkového extraktu, 1 vejce, 375 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 150 g bílé čokolády
Postup: Změklé máslo utřete s cukrem, skořicí, zázvorem, solí a vanilkou. Vmíchejte vejce, mouku a prášek do pečiva a na závěr do těsta zapracujte nasekanou čokoládu. Zabalte do folie a nechte těsto alespoň půl hodiny v chladu odležet. Tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu, které na plechu vyloženém pečicím papírem hřbetem ruky zploštěte na placičky. Pečte 15 až 20 minut při 180 °C dozlatova.
Připravujete nějaký moučník s bílou čokoládou, nebo ji raději mlsáte samotnou?