Článek
Říkáte si salát a v zimě?! Nebojte, nebudeme vás nabádat, abyste se teď pustili do hromady syrové zeleniny, ale připravíme si raději tři hřejivé variace, které si dáte rádi i kdykoli během roku. Ideální jsou teplé k večeři i zastudena jako lehký oběd do práce. Milovníci indické kuchyně ocení pečený květák s cizrnou a tahini omáčkou, klasiku zastoupí salát s brambory, slaninou a vejci a nejen pro vegetariány pak bude čočkový salát s rukolou a grilovaným sýrem.
Pečený květák s cizrnou a sezamovou omáčkou
Na 4 porce potřebujete: 1 květák, plechovku cizrny, olivový olej, sůl, kari koření, mleté chilli. Na zálivku: 2 lžíce tahini (sezamová pasta), ½ citronu, ½ lžičky sladké papriky, sůl, pepř, čerstvou mátu nebo koriandr
Postup: Květák rozeberte na růžičky a spolu s cizrnou pořádně pokapejte olejem, osolte, posypejte kari kořením a špetkou chilli. Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 30–40 minut doměkka. Během pečení jednou promíchejte. Tahini zřeďte asi 100 ml vroucí vody (pasta při zahřátí ještě trochu zhoustne) a ochuťte citronovou šťávou, paprikou, solí a čerstvě mletým pepřem. Květák podávejte s omáčkou a nasekanou mátou nebo koriandrem.
Tip: Tahini pořídíte ve zdravých výživách a orientálních potravinách. Sezam je plný zdraví prospěšných látek a pastu z něj použijete i na přípravu krémových omáček bez smetany či místo tuku do těsta (skvělá je třeba v tomto špaldovém koláči s čočkovou náplní).
Salát s vejci, slaninou a hořčičným dresinkem
Na 4 porce potřebujete: 4 vejce, 4 brambory, 8 plátků slaniny, 125 g zelených lístků (polníček, red chard, rukola). Na zálivku: 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, lžíci dijonské hořčice, lžíci medu, sůl, bílý pepř
Postup: Brambory pořádně odrhněte a ve slupce uvařte. Mezitím na tvrdo nebo na hniličko uvařte vejce a slaninu na sucho opražte na pánvi nebo v troubě vyhřáté na 200 °C. Olej, citronovou šťávu, hořčici, med, sůl a čerstvě mletý pepř prošlehejte a smíchejte se salátovými lístky. Rozdělte do misek, přidejte na klínky pokrájené brambory, oloupaná vejce a slaninu.
Tip: Pro zdravější verzi dejte místo slaniny tuňáka nebo klasické brambory nahraďte pečenými batáty.
Čočkový salát s grilovaným sýrem
Na 4 porce potřebujete: 250 g čočky beluga, 1 bobkový list, lžičku saturejky nebo tymiánu, sůl, 1 velkou červenou cibuli, olivový olej, 125 g rukoly, 2–3 lžíce balzámového octa, pepř, 4 sušená rajčata v oleji, 250 g sýra halloumi
Postup: Čočku propláchněte (můžete ji i na pár hodin namočit, ale není to třeba) a v osolené vodě vařte spolu s bobkovým listem a saturejkou 20–30 minut doměkka. Vody dejte raději méně a během vaření přidejte, než abyste čočku slévali. Mezitím si na troše oleje opečte na proužky pokrájenou cibuli, přidejte rukolu, osolte a nechte zavadnout. Vmíchejte uvařenou čočku, balzamiko, čerstvě mletý pepř a pokrájená rajčata i s trochou oleje.
Podávejte s ogrilovanými nebo osmaženými plátky sýru halloumi (neroztéká se, takže je ideální na tepelnou úpravu bez trojobalu) nebo jen tak.
Tip: Práci si usnadníte použitím čočky v plechovce, ale čerstvě uvařená je chuťově i nutričně lepší. Další tipy na čočku a další luštěniny najdete v článku Jak správně vařit luštěniny? Zkuste dobroty z cizrny, čočky i hrášku!
Dáváte si saláty i teď, nebo máte v zimě chuť spíš na něco pořádnějšího?