Článek
Kuřecí maso většina lidí miluje pro jeho snadnou přípravu, cenovovu dostupnost a samozřejmě chuť. My až doteď asi nejvíc ujížděli na jeho smažené verzi à la specializovaný fast food, ale nepohrdneme ani dietnější grilovanou variantou. Špízy jsme ještě doplnili šťavnatým ananasem a pikantní marinádou, a aby té diety nebylo příliš, v dalším receptu jsme maso v těstíčku opět osmažili. Poslední dobrota je v hořčičné omáčce a připravíte ji i s přílohou v jednom hrnci! Tak co bude dneska k večeři u vás?
Medové kuřecí špízy s ananasem
Na 4 porce potřebujete: 500 g kuřecích prsou, 1 plechovku nebo ½ čerstvého ananasu, lžičku uzené nebo sladké papriky, lžičku soli, mleté chilli, 4 lžíce kečupu, lžíci medu, 3 stroužky česneku, lžíci citronové šťávy, 2 lžíce oleje, jarní cibulku. Na dip:zakysanou smetanu, bílý jogurt, sekanou pažitku a snítku máty na ozdobu
Postup: Maso i ananas pokrájejte na kousky o velikosti sousta a střídavě napichujte na předem namočené špejle (díky tomu se vám nebudou připalovat). Položte na grilovací mřížku (tu můžete navíc lehce naolejovat, aby se na ni maso nepřichytávalo) a potřete marinádou z papriky, soli, chilli, kečupu, medu, prolisovaného česneku, citronové šťávy, oleje, a jestli používáte nakládaný ananas, tak i 2 lžícemi nálevu. Špízy 5–8 minut grilujte, poté otočte, potřete zbývající marinádou a dopečte.
Hotové posypejte jarní cibulkou a podávejte se salátem, dipem, který připravte smícháním všech ingrediencí, nebo oblíbenou bramborovou přílohou.
Tip: Maso a ananas proložte ještě červenou cibulí či paprikami a nechte ho potřené omáčkou klidně přes noc marinovat.
Pikantní kuřecí kousky
Na 4 porce potřebujete: 500 g kuřecích stehenních řízků (nebo prsou), 1/3 hrnku hladké mouky, lžičku kukuřičného škrobu, ¼ hrnku vody, ½ lžičky soli, řepkový olej na smažení. Na omáčku: 2 stroužky česneku, kousek zázvoru, lžíci sójové omáčky, lžíci korejské chilli pasty Gochujang, lžičku sezamového oleje, lžičku medu nebo rýžového sirupu, lžičku rýžového octa, sezam na posypání
Postup: Maso pokrájejte na kousky o velikosti sousta a přemístěte rovnou do misky s těstíčkem z mouky, škrobu, vody a soli. Po částech pak smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje a odkládejte na papírovou utěrku. Ještě horké promíchejte s omáčkou z prolisovaného česneku, nastrouhaného zázvoru, sójové omáčky, chilli pasty, sezamového oleje, medu a octa. Posypejte sezamem a podávejte jen tak jako chuťovku, s rýží nebo třeba restovanou zeleninou.
Tip: Jestli v korejských či jiných asijských potravinách neseženete fermentovanou chilli pastu, nahraďte ji lžící kečupu a lžičkou chilli omáčky.
Kuře v hořčičné omáčce
Na 4 porce potřebujete: 1 kg kuřecích horních stehen (8 ks, ale použít můžete i paličky, vykostěná stehna či prsa), 2 lžíce másla, sůl, pepř, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 100 ml bílého vína, 250 ml šlehačky, 4 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce medu, lžičku tymiánu nebo rozmarýnu, 8 malých brambor
Postup: Maso z obou stran osolte, opepřete a dozlatova opečte na rozpáleném másle. Odložte stranou a na výpeku (kdyby kůže pustila moc tuku, trochu ho slejte) nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Přidejte nasekaný česnek, nechte rozvonět, a zalejte vínem. Počkejte, až se odpaří, osolte a opepřete, vmíchejte smetanu, hořčici, med, tymián a odrhnuté brambory (větší raději pokrájejte), přiklopte a 10 minut duste na mírém plameni. Přidejte kuře a pod pokličkou vařte dalších asi 20 minut, až jsou maso i brambory měkké.
Tip: Klidně vynechejte brambory a kuře podávejte s rýží – k husté smetanovo-hořčičné omáčce se báječně hodí.
Prozradíte nám svůj oblíbený recept na kuře?