Článek
Sekaná má hned dvě výhody: mleté maso je oproti jiným masům levné a rychle hotové. Variant na její ozvláštnění je bezpočet, takže dnes můžete nasbírat inspiraci a hned večer se pustit do vaření. A pokud by vám to nestačilo, podívat se můžete i do tohoto článku.
Základní těsto
Na 4 porce potřebujete: 500 g mletého míchaného masa, 2 vejce, 1 cibuli, 5 stroužků česneku, velkou hrst strouhanky, majoránku, sůl, pepř.
Postup: Mleté maso dejte do misky, přidejte vajíčka, sůl, pepř, majoránku, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a podle potřeby strouhanku a vypracujte jednolitou hmotu. S tou už potom můžete dělat takřka cokoli!
Sekaná s tvrdým sýrem a paprikou zabalená ve slanině
Na 4 velké porce navíc potřebujete: 50 g tvrdého sýru (stačí klasický eidam), 1/2 červené papriky, 200 g plátkové slaniny.
Postup: Sýr a papriku nakrájejte na drobné kostičky a přimíchejte do těsta na sekanou. Slaninu kupte takovou, která má dlouhé plátky, jinak by se vám sekaná špatně balila. Plátky slaniny položte přes sebe, jak vidíte na fotografii, a nezapomeňte dát vždy polovinu plátku na kraje napříč. Maso na sekanou rozdělte na dvě části a z každé z nich vytvarujte šišku. Tu položte na plátky slaniny, a jednoduše ji zabalte. Postup opakujte i u druhé poloviny masa.
Hotovou zabalenou sekanou položte přeloženými plátky dospod na plech, který zalijte asi centimetrovou vrstvou vody a pečte při 180 stupních 30 minut. Pak teplotu zvyšte na 220 stupňů a pečte ještě 10 minut, aby se vytvořila kůrčička. Slanina v mase „zamkne“ šťavnatost a uvidíte, jak bude všem chutnat! Pokud chcete sekanou ozvláštnit i jinak, můžete do masa nakrájet kromě eidamu a papriky třeba kostičky slaniny nebo rajčat. Balení do slaniny pak už samozřejmě není potřeba! Jako příloha se skvělé hodí jakkoli upravené brambory nebo jen chléb.
Sekaná roláda se špenátem, nakládanými kukuřičkami a paprikou
Na 4 porce navíc potřebujete: velkou lžíci francouzské hrubozrnné hořčice, 70 g mraženého listového nebo 100 g čerstvého špenátu, 5–6 nakládaných kukuřiček, 1/2 červené papriky, potravinovou fólii.
Postup: Na pracovní plochu si připravte asi 70centimetrový kus potravinové fólie. Na ten rovnoměrně rozprostřete maso na sekanou do tvaru velkého obdélníku (asi 50 x 30 centimetrů). Maso pomažte francouzskou hořčicí, poklaďte na ně omytý špenát, kukuřičky a na nudličky nakrájenou papriku. Fantazii se samozřejmě meze nekladou, použít můžete třeba spařené žampiony, plátky vepřové šunky nebo uvařená vajíčka.
Foto: Petr MakovičkaPlněná sekaná vypadá krásněSekané „sopky“ s vejci
Na 4 porce navíc potřebujete: 4 vejce.
Postup: Připravené maso na sekanou rozdělte na 4 části a z každé z nich prsty vytvarujte mističku. Pokud by se vám na pracovní plochu příliš lepilo, můžete ji v tomto případě podsypat trochou strouhanky. Nezapomeňte, že maso se hodně speče, takže kalíšky musí být zhruba 1,5–2 centimetrů hluboké.
Mističky opatrně přeneste na hluboký plech nebo pekáček s asi centimetrovou vrstvou vody a na 20 minut vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pak plech vyndejte a do každé z mističek klepněte jedno vajíčko. Pokud se tam celé nevejde a trochu přeteče, nic se neděje, bílek tam ostatně ani nemusíte dávat celý. Troubu roztopte na 220 stupňů a hotové „vaječné sopky“ do ní vložte na dalších asi 10 minut. Jako přílohu můžete použít bramborové plátky osmažené na olivovém oleji.
Jakou sekanou doma připravujete vy? Pište nám na jana.ch@prozeny.cz nebo do diskuse pod článkem. Své recepty můžete vkládat také do sekce Vaše recepty.