Článek
Postup
01.
Roštěnec očistěte, osušte a zlehka naklepejte. Zeleninu, okurku a slaninu nakrájejte na tenké nudličky (slaninu je dobré nejdřív vložit na chvíli do mrazáku – lépe se s ní pak manipuluje) a celý kus masa vším důkladně prošpikujte. Čím víc si dáte záležet, tím bude pečeně šťavnatější a na řezu hezčí.
02.
Pak maso osolte, opepřete, převažte, aby lépe drželo pohromadě, a můžete se pustit do přípravy omáčky.
03.
Ve velkém pekáči rozpusťte máslo a dorůžova na něm orestujte na kostičky nakrájenou zbylou kořenovou zeleninu a slaninu. Pak pekáč stáhněte z plotny, vložte do něj připravené maso, zalijte asi 3 dl vroucí vody a vložte do trouby rozehřáté na 170 stupňů Celsia. Duste pod poklicí něco málo přes 1,5 hodiny. Během této doby maso pravidelně přelévejte šťávou a otáčejte.
04.
Když je maso skoro měkké, přilijte asi 2 dl bílého vína (např. chardonnay, ale pokud máte radši sladší či kyselejší omáčku, můžete použít i jiné odrůdy). Troubu rozpalte na 220 stupňů Celsia a pekáč, nyní již nezakrytý, do ní ještě na 15 minut vložte, aby se masu udělala kůrčička.
05.
Po této době maso vyndejte, nakrájejte na plátky a můžete začít s dokončením omáčky. Tu stačí zlehka zaprášit hladkou moukou, provařit. Na závěr ji prolisujte, nebo rozmixujte ponorným mixérem. A je hotovo!