Hlavní obsah
2,7
(7)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Kdo by neměl rád vůni pečeného masa! Tím spíš, pokud je dobře prošpikované a doplněné skvělou omáčkou! Všechna tato kritéria splňuje recept z kuchařky Marie Sandtnerové na cikánskou pečeni. Ochutnáte taky?

25 min.
Příprava
1 hod., 50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 1 000 g nízkého roštěnce
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 50 g slaniny
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks celeru
  • 1 ks kyselých okurek
  • 100 g másla
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 200 ml bílého vína
  • 1 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

01.

Roštěnec očistěte, osušte a zlehka naklepejte. Zeleninu, okurku a slaninu nakrájejte na tenké nudličky (slaninu je dobré nejdřív vložit na chvíli do mrazáku – lépe se s ní pak manipuluje) a celý kus masa vším důkladně prošpikujte. Čím víc si dáte záležet, tím bude pečeně šťavnatější a na řezu hezčí.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Pak maso osolte, opepřete, převažte, aby lépe drželo pohromadě, a můžete se pustit do přípravy omáčky.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Ve velkém pekáči rozpusťte máslo a dorůžova na něm orestujte na kostičky nakrájenou zbylou kořenovou zeleninu a slaninu. Pak pekáč stáhněte z plotny, vložte do něj připravené maso, zalijte asi 3 dl vroucí vody a vložte do trouby rozehřáté na 170 stupňů Celsia. Duste pod poklicí něco málo přes 1,5 hodiny. Během této doby maso pravidelně přelévejte šťávou a otáčejte.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Když je maso skoro měkké, přilijte asi 2 dl bílého vína (např. chardonnay, ale pokud máte radši sladší či kyselejší omáčku, můžete použít i jiné odrůdy). Troubu rozpalte na 220 stupňů Celsia a pekáč, nyní již nezakrytý, do ní ještě na 15 minut vložte, aby se masu udělala kůrčička.

05.

Po této době maso vyndejte, nakrájejte na plátky a můžete začít s dokončením omáčky. Tu stačí zlehka zaprášit hladkou moukou, provařit. Na závěr ji prolisujte, nebo rozmixujte ponorným mixérem. A je hotovo!

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Související témata:

Načítám