Článek
Postup
01.
Nic jednoduššího už si snad ani nelze představit. Do rendlíku nalijte šlehačku. Ta se nesmí vařit, ideální teplota je kolem 80 stupňů, takže pokud se z ní začne příliš pářit, oheň stáhněte. Do zahřáté smetany přidejte 3 lžíce cukru.
02.
Mezitím do misky nalijte studenou vodu a do ní na chvíli položte plátky čiré želatiny. Jakmile se cukr ve smetaně rozpustí, přidejte změklou vymačkanou želatinu a nechte ji také rozpustit. Smetana nijak nezmění konzistenci, takže se nelekejte!
03.
Směs nalijte do skleniček a dejte aspoň na šest hodin vychladit do lednice. Pokud se navrchu udělá krusta z tuku, lžičkou ji sundejte.
04.
Skleničku se ztuhlou panna cottou na chvíli ponořte do horké vody, aby smetana povolila, a poté ji opatrně vyklopte na talířek. Pokud se začíná roztékat, vložte ji klidně na chvíli do lednice.
05.
Panna cotta se obvykle podává s karamelem nebo lesním ovocem. Ovocnou omáčku připravíte rozmixováním rozmraženého (v létě čerstvého) ovoce s moučkovým cukrem.
A už jste někdy zkoušeli obrácenou panna cottu?