Článek
Jako u všech takovýchto výčtů, i zde se jedná o osobní výběr nezbytností. Možná vám některé položky přijdou úplně zbytečné, možná vám některé naopak budou chybět. Seznam ale rozhodně neberte na lehkou váhu! Zejména, pokud nově vybavujete kuchyni, bude se vám hodit jako skvělé vodítko.
1. Stěrka
Kdyby se volil výběr nejužitečnějších kuchyňských pomocníků na světě, tak by stěrka a metla měly být na děleném prvním místě. Mezi materiály dnes vede silikon, já osobně ale nedám dopustit na starou dobrou gumovou stěrku cihlové barvy s dřevěnou rukojetí. Doporučuji mít jich několik, ideálně i v různých velikostech. Od věci nejsou ani ploché plastové stěrky, často bez rukojeti, kterými se dobře roztírá krém na dort do dokonale hladkých ploch.
2. Metla
Elektrický šlehač nebo robot ušetří neuvěřitelné množství práce, oba ale využívají základního principu metly. A i když budete mít v kuchyni tyto elektrické služebníky, bez klasické metly se neobejdete. Prošlehat, promíchat, to všechno je s metlou mnohem jednodušší, a když se elektrický šlehač rozbije, tak s ní nakonec vyšleháte i šlehačku nebo sníh z bílků. A jeden bonusový tip: Až budete mít cestu kolem nějakých „retro“ domácích potřeb, ptejte se po rychlošlehači. Tenhle plastový pomocník je k nezaplacení, když potřebujete vyšlehat třeba jen 2 bílky.
3. Formy a ráfky
Forem na nejrůznější pečivo je spousta, volit můžete silikon, kov s nepřilnavou vrstvou, litinu, kameninu i obyčejný plech. Každý z materiálů má své plusy i minusy, při nákupu se ale raději nejdřív podívejte do návodu k vaší troubě - některé moderní trouby používání silikonových forem neumožňují. Naše doporučení se týká spíš typu forem, které byste měli mít doma. Určitě je to klasická koláčová forma (já mám nejraději keramickou plus jednu s vyndavacím dnem na koláče z křehkého těsta), forma na biskupský chlebíček, bábovka, plech na muffiny a hluboký plech. Osobně mám doma ještě keramické formičky na soufflé a nízké na crème brûlée.
Záměrně nezmiňuji různě velké formy na dorty – nejvíc se mi osvědčilo mít dva dortové ráfky, které si na danou velikost přizpůsobím dle potřeby. Ráfek nemá dno, to se dělá jen z pečicího papíru – více se o využití ráfku i dalších pekařských fíglech dozvíte v tomto článku.
4. Pečicí papír
Dnešní doba volá po silikonových podložkách, starý dobrý pečicí papír je ale mnohem lepší. Přizpůsobíte si jej přesně svým potřebám, ustřihnete, kolik potřebujete, vyložíte jím pekáč na obyčejnou buchtu nebo perník. A kromě toho jej využijete i na těchto 8 způsobů, které jste určitě neznali.
5. Odměrka
Někdo doma má celé sady kovových či designových barevných odměrek ve tvaru lžic či kastrolků, vystačíte si ale s plastovou nebo skleněnou odměrkou, která má několik rysek: na tekutiny, na hrnky a ideálně i na cukr, mouku atd.
6. Kuchyňská váha
A pokud potřebujete měření přesné, není od věci mít po ruce digitální váhu s funkcí vynulování váhy. Na tu pak jen postavíte mísu, nasypete či nalijete potřebnou surovinu, vynulujete váhu a přidáte další surovinu.
7. Velké a malé síto
V zásadě potřebujete 2 velikosti: Velké síto na prosívání mouky a malé na posypání moučkovým cukrem či kakaem. Síta na mouku jsou i speciální, do kterých se lépe klepe, aby se mouka prosívala, nebo s mačkací páčkou, která mouku přesije i bez poklepávání.
8. Vysoká šlehací mísa
Mísy je dobré mít v několika velikostech, určitě by vám neměla chybět aspoň jedna vysoká na šlehání elektrickým šlehačem – při jeho použití v nízké míse se vám totiž snadno stane, že cokoliv tekutější konzistence budete mít prostě všude. Někdo ocení i speciální víko na mísu, které má otvor pro šlehač a které rozprýštění zabrání ještě lépe.
9. Váleček
A když už máte hotové těsto, dost možná jej potřebujete rozválet. Trendy jsou v posledních letech válečky silikonové, mně se ale nejvíc osvědčila stará dobrá dřevěná klasika. Např. na sušenky ale určitě oceníte i válečky s dekorem, který se do těsta obtiskne.
10. Kuchyňský vál
Silikon je u výrobců oblíbený i v případě kuchyňského válu, stejně jako u válečku, ale dejte přednost dřevu. Možná si vystačíte s deskou kuchyňské linky, jakmile ale vyzkoušíte dřevěný povrch, nebudete chtít jinak. Dřevo má ideální vlastnosti pro zpracování kynutého nebo např. lineckého těsta, které po něm ani příliš neklouže ani příliš „nedře“. Ani čištění není náročné: stačí jej pořádně seškrabat. Vál by měl být dostatečně velký a měl by mít zarážky jen v čele – jednu na jedné straně, která se zasekne o kuchyňskou linku a vál se nebude posunovat, a ideálně i jednu na protilehlé straně, díky které nebude mouka prášit za vál. Boční zarážky jsou na škodu, špatně se pak manipuluje s válečkem.
11. Kovová škrabka na těsto
Možná vás u čtení předchozího odstavce napadlo, čím vál máte seškrabat. Nejlépe na to poslouží kovová škrabka na omítky. Kromě čištění válu a temperování čokolády se s ní perfektně krájí kynuté těsto nebo roztírá náplň např. při pečení švýcarek nebo kynutých věnců. Na rozdíl od plastových dvojnic se totiž neprohýbá.
12. Struna na dorty
Jestli už jste někdy pekli dort, určitě jste se potýkali s problémem, jak ho proříznout v jedné výšce. Slouží k tomu struna na prokrojování dortů, která korpus prořízne na jedničku.
13. Rádýlko
Na krájení křehkého, listového nebo těstovinového těsta je nejlepší rádýlko. Klasické jednokolečkové využije aspoň jednou za čas opravdu každý. Víceřadá rádýlka se hodí pro přípravu např. listových kapsiček, na kterých díky nim vznikne typická mřížka.
14. Mikro struhadlo
Těsta se nejen míchají a zadělávají, ale i ochucují. Neobejdete se proto bez struhadla na kůru a koření (např. muškátový oříšek) nebo zázvor.
15. Mašlovačka
Při potírání těsta před pečením, ale i při potírání vodou, aby se k sobě kousky těsta slepily, se neobejdete bez mašlovačky. I tady dnes můžete sáhnout po silikonu, oblíbené jsou i klasické kuchyňské štětce. V našich končinách má stále navrch stará dobrá mašlovačka z husího peří.
16. Miska na parní lázeň
Rozpouštění čokolády není žádná věda, když máte vhodnou misku pro parní lázeň. Použít se dá jakákoliv kovová nebo skleněná miska, která padne na hrnec tak, aby se dno nedotýkalo vroucí vody v něm, pokud ale jednou vyzkoušíte tuhle misku k tomu přímo určenou, už to nebudete chtít dělat jinak.
17. Cukrářské sáčky a zdobicí hubičky
Ať už potřebujete nanést pravidelné tvary těsta na plech nebo ozdobit dort, neobejdete se bez cukrářských sáčků. Použít můžete jednorázové igelitové (nebo jakýkoliv igelitový sáček z pevného igelitu, ne mikrotenový!) nebo látkové, ideálně uvnitř pogumované – takové totiž nepropouštějí vlhkost na vaše ruce. A k nim pochopitelně potřebujete i sadu zdobicích hubiček. Sáčky se pohodlně plní i buchty nebo koláče, při výrobě většího množství je to s nimi jednodušší než lžicí a hlavně koláče jsou naplněné úhledně.
18. Chladicí mřížka
Na konci mnoha receptů najdete napsáno „Nechte vychladnout na mřížce“. Co to znamená? Po vyndání z trouby dejte horké pečivo na mřížku a nechte vychladnout. Pečivo se tak zespodu nezapaří, ale rovnoměrně a o to rychleji vychladne ze všech stran. Použít jde i mřížku z trouby.
19. Vykrajovátka
Ať už na sušenky, perníčky nebo cukroví, vykrajovátka se hodí vždycky. Dobré je mít aspoň základní tvary a podle účelu si pár zajímavých vždy dokoupit.
20. Víceřadý sekáček
Tahle pomůcka u nás není příliš známá. V zahraničních e-shopech ji najdete pod názvem „pastry blender“, seženete jej ale i u nás. Použijete ho např. při přípravě křehkého či lineckého těsta. Skvěle s ním ale rozmělníte i banán do těsta, s některými i nasekáte ořechy atp. Určitě stojí za to!
Co v našem výčtu podle vás chybí?