Článek
Postup
01.
Nejdřív upečte piškotový korpus. Troubu předehřejte na 180 stupňů a 100 g másla na krém vyndejte z lednice, aby vám změklo. Žloutky oddělte od bílků, přidejte k nim cukr a vyšlehejte hladkou, skoro bílou pěnu. Pak přidejte dvě lžíce vroucí (ne horké, ale vroucí!) vody a šlehejte dál. Pak do pěny přimíchejte mouku a nakonec tuhý sníh z bílků. Připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané (nebo nepřilnavé) formy a dejte péct asi na 20–25 minut. To, jestli je těsto upečené, poznáte jednoduše – do prostředka zapíchněte špejli. Pokud je i po přejetí přes rty suchá, máte upečeno. Hotový korpus pak nechte vychladnout.
02.
Mezitím, co se peče piškot, začněte s krémem. Na pánvi rozpusťte 70 g másla, zaprašte ho hrubou moukou a usmažte řídkou světlou jíšku. Tu nechte zchladnout, pak ji opět zahřejte a za stálého míchání do ní přidejte mléko. Vznikne vám hustá hmota, která je základem celého krému. Tu nechte úplně vychladnout.
03.
Změklé máslo smíchejte s cukrem krupice a kakaem, a směs pak promíchejte s jíškovým základem. Nakonec si vezměte na pomoc elektrický šlehač a krém důkladně vyšlehejte. Krém má díky hrubé mouce pevnou texturu, a to je právě to, co ho dělá jiným, než jsou všechny ostatní.
04.
Vychladlý piškot pokropte rumem a ještě ve formě na něj naneste krém. Pak dort vložte do lednice ztuhnout a pusťte se do výroby polevy. Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu. Když je tekutá, nalijte do ní šlehačku a přidejte kousek másla. Vše šlehejte metličkou, dokud se ingredience nespojí – hotová poleva je lesklá a vláčná, a ani po zatuhnutí se při krájení dortu neláme – zůstane krásně měkká. Polevu nechte vychladnout, dort vyndejte z formy a polevou ho pokryjte. Tu pak nechte ještě chvíli ztuhnout a můžete podávat.