Hlavní obsah
3,1
(70)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Tento recept je každým coulem netradiční. Zatímco korpus je z klasického piškotu, máslový krém se dělá – a slyšíte dobře – z jíšky. Ochutnejte ho i vy, je báječný!

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 3 ks vejce
  • 80 g cukru
  • 2 lžíce vroucí vody
  • 80 g polohrubé mouky
Krém
  • 70 g másla
  • 30 g hrubé mouky
  • 3/4 l mléka
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g kakaa
  • 3 lžíce rumu
Poleva
  • 150 g hořké čokolády
  • 75 ml smetany ke šlehání
  • 25 g másla
Článek

Postup

01.

Nejdřív upečte piškotový korpus. Troubu předehřejte na 180 stupňů a 100 g másla na krém vyndejte z lednice, aby vám změklo. Žloutky oddělte od bílků, přidejte k nim cukr a vyšlehejte hladkou, skoro bílou pěnu. Pak přidejte dvě lžíce vroucí (ne horké, ale vroucí!) vody a šlehejte dál. Pak do pěny přimíchejte mouku a nakonec tuhý sníh z bílků. Připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané (nebo nepřilnavé) formy a dejte péct asi na 20–25 minut. To, jestli je těsto upečené, poznáte jednoduše – do prostředka zapíchněte špejli. Pokud je i po přejetí přes rty suchá, máte upečeno. Hotový korpus pak nechte vychladnout.

02.

Mezitím, co se peče piškot, začněte s krémem. Na pánvi rozpusťte 70 g másla, zaprašte ho hrubou moukou a usmažte řídkou světlou jíšku. Tu nechte zchladnout, pak ji opět zahřejte a za stálého míchání do ní přidejte mléko. Vznikne vám hustá hmota, která je základem celého krému. Tu nechte úplně vychladnout.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

03.

Změklé máslo smíchejte s cukrem krupice a kakaem, a směs pak promíchejte s jíškovým základem. Nakonec si vezměte na pomoc elektrický šlehač a krém důkladně vyšlehejte. Krém má díky hrubé mouce pevnou texturu, a to je právě to, co ho dělá jiným, než jsou všechny ostatní.

04.

Vychladlý piškot pokropte rumem a ještě ve formě na něj naneste krém. Pak dort vložte do lednice ztuhnout a pusťte se do výroby polevy. Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu. Když je tekutá, nalijte do ní šlehačku a přidejte kousek másla. Vše šlehejte metličkou, dokud se ingredience nespojí – hotová poleva je lesklá a vláčná, a ani po zatuhnutí se při krájení dortu neláme – zůstane krásně měkká. Polevu nechte vychladnout, dort vyndejte z formy a polevou ho pokryjte. Tu pak nechte ještě chvíli ztuhnout a můžete podávat.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Energetická hodnota celkem - 24 cm průměr formy
Energie18 649,34 kJ
Bílkoviny79,96 g
Tuky269,65 g
Sacharidy420,22 g
Sůl1,39 g
SAFA140,35 g
Vláknina31,2 g
Cukry287,5 g
Související témata:

Načítám