Článek
Postup
01.
Příprava langošů je velmi jednoduchá. Do mísy nasypte mouku, udělejte do ní důlek a do toho vložte rozdrobenou kostku (nebo 1 kávovou lžičku) cukru, rozdělte kostku kvasnic a zalijte trochou teplého mléka. Takto nechte asi 5–7 minut vzejít kvásek.
02.
Pak přidejte do téže mísy, ale ne přímo do kvásku – nesmí dojít k přímému kontaktu soli s kváskem – sůl, vajíčko, rozpuštěné máslo a zakysanou smetanu. Tentokrát klidně vařečkou zadělejte těsto – vzhledem k tomu, že je poměrně řídké, nemusíte používat elektrický hnětač, ruka vám neupadne ani při ručním zadělávání. Míchejte tak dlouho, dokud nebude těsto hladké a nebude celé držet pohromadě. Pak ho uložte pod čistou utěrku na teplé místo a nechte asi 40–50 minut kynout.
03.
Nakynuté těsto ještě jednou vařečkou promíchejte, na stěnách mísy by neměl zůstat ani drobeček. Pak ho přesuňte na pomoučenou pracovní plochu, rukama ještě jednou propracujte a nechte chvíli kynout. Těsto pak rozdělte na 10–12 stejně velkých kousků, z těch udělejte bochánky a ty nechte ještě trochu nakynout.
04.
V pánvi nebo ve fritéze rozehřejte olej na nižší teplotu. Z nakynutých bochánků tvarujte langoše – někdo je stejně jako babička vytahuje položené na hřbetu ruky, moje mamka je dělá tak, že je opatrně vytahuje kolem dokola ve vzduchu, a placky se zvětšují svou vahou.
05.
Připravené langoše smažte jeden po druhém z obou stran dozlatova. Než je vyndáte, nechte je vždy důkladně okapat!
06.
Česnek prolisujte do misky s trochou vody, aby se jím usmažené langoše daly snadno potírat, strávníkům připravte ještě nastrouhaný sýr, kečup (nebo cokoli, s čím máte langoše rádi), a můžete podávat. Horké a křupavé jsou nejlepší!