Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 stupňů. Dýni očistěte, zbavte ji semínek uprostřed, dužinu nakrájejte na kostky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pak je pečte asi 20 minut doměkka. Upečenou dýni nechte vychladnout. Asi 250 g dýně rozmačkejte vidličkou, ze zbytku si připravte třeba polévku.
02.
Mouku, prášek do pečiva, sůl a koření (muškátový oříšek, skořici a zázvor) smíchejte v míse dohromady.
03.
Troubu přepněte na 175 stupňů. Celá vejce vyšlehejte v jiné míse do vysoké pěny a postupně do nich zašlehejte cukr, rozmačkanou dýni a na závěr na střídačku i směs mouky a zakysanou smetanu.
04.
Těsto nalijte do koláčové formy (tu podle potřeby vymažte tukem, v případě použití dortové formy ji vyložte pečicím papírem) a pečte asi 30–35 minut. Upečený korpus nechte na mřížce zcela vychladnout.
05.
Šlehačku vyšlehejte do tuha a vmíchejte do ní podle chuti asi 1 vrchovatou lžičku mleté skořice. Šlehačku rovnoměrně rozetřete po celé ploše upečeného koláče a dozdobte ho skořicovým cukrem a případně trochou jemně nasekané pečené dýně.