Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Možná jste slyšeli o tom, že nejkrásnější vajíčka jsou po obarvení cibulí, ale třeba i červenou řepou nebo špenátem. Rozhodli jsme se, že si nastudujeme návody na internetu a vyzkoušíme to za vás, abyste se mohli pustit jen do opravdu fungujících metod. Takže jsme nakoupili bílá vajíčka a pustili se do toho.
1. Slupky z cibule
Na úvod tutovka – slupky z cibule, díky kterým dostanou vajíčka krásně hnědou barvu. Stačí suché slupky od cibule dát do hrnce, zalít vodou a přidat do nich vajíčka – po deseti minutách vaření je hotovo. U práce se nezašpiníte, jde o metodu levnou a velmi účinnou. Výsledek hodnotíme čistou jedničkou!

Pokud chcete zajímavější vajíčka, nasbírejte lístečky, položte je na vajíčko a přitáhněte ustřiženým kusem silonek nebo fáče, vzadu pevně uvažte na uzlík a dejte vařitFoto: archiv redakce
Barvení červenou cibulí
- Slupky z červené cibule (2 hrsti) dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte lžíci octa a vařte 20–30 minut.
- Přiložte na vajíčko (můžete ho ozdobit lístky).
- Vejce vložte do odvaru a vařte 10 minut. Pro tmavší odstín nechte v lázni déle.
- Po uschnutí potřete olejem pro lesk.
Výsledek
Přírodní, hnědočervená až vínová vajíčka.
2. Červená řepa
Měla by vajíčkům dodat červenou barvu. Ve výsledku ale nebyla intenzivní a jednolitá, jak bychom si přáli. Navíc při loupání a krájení či strouhání řepy musíte být opatrní, abyste si neobarvili ruce a všechno, kam šťáva ukápne. Do hrnce s vajíčky, vodou a řepou přidejte ještě trochu octa – asi tři lžíce a vařte. Po asi deseti minutách stáhněte z ohně, ale vajíčka můžete nechat v lázni i několik hodin. Za nutnou opatrnost při barvení a ne zcela intenzivní odstín hodnotíme dvojkou.

I když výsledek není takový, jak jsme si představovali, vajíčka barvená řepou jsou kouzelnáFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com
3. Červené zelí
O něco lépe se zachází s červeným zelím, které slibuje vajíčka fialová – což hned po vyndání z lázně byla, ale za několik hodin se jejich barva změnila spíš v šedou. Jde o odstín zajímavý, který docela pasuje i k modernímu interiéru…
Do hrnce s vajíčky, vodou a nakrájeným zelím přidejte opět ocet. I v tomto případě můžete uvařená vejce máčet několik hodin. Zelí od nás dostává jedna minus – pracuje se s ním hezky, ale výsledná barva nemusí všem připadat vesele jarní.

I při barvení zelím je zapotřebí vejce vyndávat velmi opatrně, neboť barva je velmi citlivá na poškrábání – ale opět toho můžete využít a udělat zajímavý vzorečekFoto: archiv redakce
4. Černý čaj
V něm vařená vajíčka mají být tmavě hnědá, což se ale nepotvrdilo. Na půl litru vody jsme dali 4 sáčky kvalitního černého čaje a vařili 15 minut. Výsledek připomíná obyčejná hnědá vejce, možná trochu zašpiněná nebo poškrábaná. Tento způsob barvení nás moc neoslovil, považujeme ho za průměrný.

Nestálost barev na vejcích, dokud neuschnou, platí i pro vajíčka barvená v černém čajiFoto: archiv redakce
5. Špenát, kari, káva
Našli jsme i návody na to, jak barvit vejce špenátem, kávou a kořením kari. Protože výsledek je ve všech třech případech nedostatečný, ani nedáváme každému svůj prostor. I přesto, že jsme postupovali podle návodu, přidali do vody ocet, vařili dostatečně dlouho a ještě několik hodin máčeli, vidíte, jak chabého výsledku jsme dosáhli. I proto tyto způsoby nemůžeme doporučit. Paradoxní navíc je, že například kari vám obarví dřez, plastové nádoby i prsty, ale skořápku ne…

Tak tahle vajíčka koledníkům rozhodně nabízet nebudeme. Kávu, kari ani špenát jako barvivo nedoporučujemeFoto: archiv redakce
Velikonoce
Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 18. dubna, Velikonoční pondělí na 21. dubna.
K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazance a beránka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.
Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?