Hlavní obsah

Bez záclon to není ono! Přezdobené umělé krajky dávno nefrčí. Moderní je minimalismus a vzdušná elegance

Foto: qq1392347188, Shutterstock.com

Foto: qq1392347188, Shutterstock.com

Základem stylu každého interiéru je jednoznačně nábytek, svítidla, způsob vymalování a zdobení stěn a v neposlední řadě také textilie. A mezi ně se řadí i záclony. Hebounké, lehké a průsvitné… Dřív měly místo snad v každé domácnosti, dnes už to tak jednoznačné není. Jak jste na tom vy, máte záclony rádi?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Klasické záclony nemiluje každý a stále častěji je nahrazují rolety a žaluzie. Nejsou vhodné především pro alergiky, protože tvoří filtr, na který se spolehlivě nachytají snad všechny částečky prachu a pylu poletující ve vzduchu. Mnozí je odmítají také proto, že se jim nehodí do celkového stylu bydlení.

Přesto existuje stále dost lidí, kteří si interiér bez záclon či závěsů vůbec neumějí představit – taková místnost by na ně nepůsobila dostatečně zabydleně a necítili by se zde pohodlně. Záclony totiž neslouží jen k ochraně soukromí, ale fungují také jako významný „zútulňovací“ prvek. Investice do nich není nijak závratná, a pokud je máte rádi, jistě vás zajímá, jaké jsou aktuální trendy a jak dlouhé by moderní záclony měly být.

Bílá klasika: Jakou zvolit délku záclon?

Zapomeňte na přezdobené záclony dosahující sotva půlky okna, které se snaží tvářit jako vyšívané, nebo dokonce krajkové. Modernímu interiéru dodají eleganci hladké a jednoduché záclony splývající až k zemi. A ani vzory nejsou nijak výrazné. Nejlepší volbu představují stylizované přírodní motivy nebo jednoduché geometrické tvary.

  • Záclony se dnes velice často kupují hotové, kusové podle rozměrů vašich oken. Nicméně si lze pořídit i látku v metráži a textilní doplňky si vyrobit přímo na míru. Jak na šití záclon s řasicí stuhou>>>

Barevných záclon se nebojte

Máte rádi domov v barvách? Nic vám nebrání pořídit si místo obligátních bílých záclony v jiných odstínech. Nejenže zajímavě oživí interiér, ale také oceníte jejich praktickou stránku – na barevných textiliích není vidět zažloutnutí ani zašednutí. Počítejte s tím, že každá barva prostor nějak ovlivní. Do kuchyně můžete dát zářivě žluté, které místnost rozjasní, do ložnice se hodí modré, protože působí uklidňujícím dojmem. A jestli je to na vás moc, vyzkoušejte záclony v barvě slonové kosti nebo smetanové. Tyto jemné tóny propouštějí do místnosti příjemné a měkké světlo.

Péče o záclony

Jak vyprat záclony, aby byly bílé?

Jako každá textilie v domácnosti i záclony vyžadují zvláštní péči. Perte je vždy ve speciálním pracím prostředku a na jemný program, nejlépe při 30 stupních a maximálně 400 otáčkách za minutu. Nikdy záclony nesušte ani nežehlete, po vyprání je hned pověste a nechte uschnout na garnýži.

Japonské posuvné stěny

Přestože je jejich historie dlouhá, moderní a sofistikovanou alternativou zakrytí oken zůstávají japonské stěny, tedy panelové závěsy a záclony. Velká rovná plocha nechá vyniknout zajímavým vzorům a výběrem materiálu můžete nastavit míru zastínění – od jednoduchých průsvitných až po úplně zatemňovací. Tento typ stínění tvoří opravdu výraznou dominantu interiéru, a pokud nejste fanoušci klasických záclon a přitom chcete okna něčím zakrýt či zabydlet, je to skvělá možnost.

  • Optimální šířku pásů volte podle rozměrů okna nebo stěny: po úplném roztažení by měly zůstat nezakryté alespoň dvě třetiny okna. Díly se posouvají ve vodicích lištách, každý ve své vlastní drážce. Na spodní straně pásu je v tunýlku protažená výztuž nebo závaží, které zajistí dokonalé vypnutí materiálu.
Foto: Bonprix

Decentní průsvitnou japonskou stěnu z voálu zakoupíte včetně zatěžovací tyče, upínací pásky a kolejničky. K dostání v různých velikostech. Bonprix, cena od 129 KčFoto: Bonprix

Anketa

Máte doma záclony?
Ano, neumím si bez nich domov snad ani představit.
67,5 %
Ne, připadá mi to jako přežitek. Do moderních interiérů se moc nehodí.
14,5 %
V některých místnostech ano, v jiných ne. Jde o celkový styl a také funkci.
18 %
Celkem hlasovalo 5358 čtenářů.

Načítám