Článek
Vždyť je to jen pár minut – také si opakujete tuto větu, když oplachujete špinavé hrnky po snídani a talíře po večeři? Tak si to jednou spočítejte. Jestliže se budete věnovat této ne zrovna příjemné činnosti hodinu denně, dělá to za rok 365 hodin. Vydělte je dvaceti čtyřmi a dojdete k tomu, že u dřezu trávíte během dvanácti měsíců celých patnáct dnů! Tedy průměrnou dovolenou.
Ještě věříte nepravdě, že mytí nádobí v ruce je mnohem rychlejší než nádobí do myčky jen naskládat, a pak ho čisté vyndat? A podobných mýtů o těchto spotřebičích koluje více.
1. Mytí v ruce je kvalitnější
Není to pravda. Jen si stopněte, kolik vteřin máte pod vodou talíř při ručním mytí a kolik času zůstává v myčce. Velký rozdíl je i v teplotách, zatímco při ručním mytí používáte vodu ohřátou zhruba na čtyřicet stupňů, více byste nevydrželi, v myčce to bývá o deset až třicet stupňů více. Dochází tak k lepší likvidaci různých nežádoucích mikroorganismů.
2. Nádobí musím nejdřív opláchnout pod vodou, nic neušetřím
Mnozí to ještě dělají – než dají talíř do myčky, nejprve ho opláchnou pod tekoucí studenou vodou. Zbytečně. „S dobrou myčkou není nutné nádobí nejdřív oplachovat ve studené vodě, přístroj si s tím poradí sám a vy vyndaváte dokonale čisté nádobí,“ říká Stanislav Vyjdák ze společnosti Electrolux. Stačí tak vyhodit pouze zbytky jídla, vodu vůbec nemusíte pouštět.
Výjimkou je situace, když máte nádobí málo a v myčce ho před mytím skladujete den i déle. To ho nechte opláchnout studenou vodou, nikoli tekoucí, ale přímo v myčce. Takový program má každý přístroj. Zabrání tomu, aby se uvnitř tvořil zápach a jídlo příliš zaschlo.
3. Používání myčky je neekologické a drahé
Pravda je přesně opačná. Při ručním mytí spotřebujete zhruba dvakrát více energie a desetkrát tolik vody než myčka. Pocítí to nejen příroda, ale především vaše peněženka. Nejúspornější myčky na našem trhu mají spotřebu jen sedm litrů na jedno mytí. Pořizovací cena kvalitních a úsporných myček se pohybuje od deseti tisíc korun výše.
4. Myčka otupuje nože
Tvrdí se to, ale žádný důkaz to nepotvrzuje. Nemusíte se proto bát dávat nože do myčky. Samozřejmě je správně umístěte do košíku na příbory nebo do speciální k tomu určené zásuvky. Do myčky není vhodné dávat dřevo a hliník.
5. Do myčky nesmí sklo, protože pak koroduje
Opět je to nepravda, která vznikla tím, že většina lidí myje vše na univerzální program. Myčky jsou však vybaveny speciálními programy na mytí skla, které jsou ke sklu šetrnější, a tak se zabrání jak jeho korozi, tak poškrábání nebo jinému poničení.
6. Nádobí je třeba do myčky velmi pečlivě skládat, což nakonec může trvat déle, než pokud byste ho myli v ruce
Opět špatně. Samozřejmě věci musíte dovnitř naskládat podle určitých doporučení – tedy sklo a drobnější porcelán do horního koše, odolnější talíře, mísy nebo hrnce do spodního koše. Jenže současné myčky už mají koše natolik variabilní, že se dají třeba hrnce ukládat jak nahoru, tak dolů. A výsledek bude dokonalý.
7. Když není myčka zcela plná, je to drahé mytí
Možná to platilo před mnoha lety. „Současné přístroje jsou už vybavené automatickými programy, které si na základě rychlosti napouštění vody zjistí, kolik je uvnitř nádobí, a tomu přizpůsobí množství vody,“ popisuje Stanislav Vyjdák a pokračuje: „Senzory pak sledují také odtékající vodu a podle množství nečistot a mycího prostředku, které jsou v něm obsažené, přizpůsobují počet oplachovacích cyklů. Tím zajistí co nejlepší výsledek s optimální spotřebou vody a energie,“ dodává.
8. Zvlášť napečené pokrmy na nádobí myčka často nejenže neumyje, navíc je ještě zapeče
Není to pravda. Máte-li opravdu špinavé nádobí, můžete na začátku pustit už zmiňovaný program na opláchnutí studenou vodou, který odstraní doslova za pár haléřů největší nečistoty. Samotné mytí je pak mnohem efektivnější a na nádobí nezůstanou napálené zbytky jídla. A stačí k tomu jeden mycí program.
Je to jeden z případů, kdy si za nekvalitně umyté nádobí může člověk sám. Víte, co děláte nejčastěji špatně?.
9. Při oplachování zůstává na nádobí leštidlo, které škodí zdraví
Je to přesně naopak. „Lešticí přípravky obsahují tenzidy, které zajistí, aby voda včetně všech čisticích prostředků při vysoušení z nádobí sklouzla a nezanechala na něm jak zaschlé kapky, tak zbytky mycího prostředku. Nádobí tak zůstane jen čisté a lesklé,“ vysvětluje Natálie Lorencová ze společnosti Henkel.
10. Je třeba kupovat drahé mycí prostředky
Není to pravda, jde zde spíš o vlastní zkušenost s jednotlivými značkami. Samozřejmě je rozdíl v ceně, když kupujete prášek, nebo tablety vše v jednom. Ale to je určitá daň za pohodlí. Samostatný prášek, sůl a leštidlo vyjdou levněji, ale zase je musíte kupovat a někde skladovat. U tablet máte vše v jednom, ale zase v přesně předdefinovaném množství.
Přesvědčilo vás těchto deset bodů, že myčka je opravdu užitečný pomocník? Pokud ne, zeptejte se těch, co ji doma mají a nedají na ni dopustit!