Hlavní obsah

1 kuře = 3 jídla: Takhle ušetříte a využijete všechno

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jednotlivé části kuřete stojí víc, než když si ho koupíte celé? Naučte se s námi vařit tak, že ani kousek nepřijde vniveč, a vy tak ušetříte jak přírodě, tak své peněžence!

Článek

Samozřejmě je snazší si koupit už naporcované maso, ale na druhou stranu, zpracovat celé kuře zabere jen pár minut a vy z něj můžete připravit hned 3 plnohodnotná jídla. Jak na to? Stehna a křídla upečte, ze skeletu uvařte polévku a sušší prsa použijte do těstovin, rizota, sendvičů či salátu. Pokud vám to situace dovolí, zkuste se zajímat i o původ kuřete – zbídačená drůbež z velkochovů sice stojí méně než maso od farmáře, ale kvalita je také úplně jinde.

Čím začít

Kuře naporcujte: pomocí menšího ostrého nože odřízněte stehýnka (ta můžete ještě rozpůlit), křidýlka (u obojího je nutné prokřupnout, a tím uvolnit klouby) a nakonec i prsa. Nyní se rozhodněte, kolik porcí pečeného kuřete chcete – jestli vám stačí 2, křidýlka klidně přidejte ke skeletu a všem odřezkům, které použijete na vývar. Veškeré maso potom upečte, ale prsa můžete samozřejmě připravit i zvlášť tak, jak jste zvyklí. Stejně tak si můžete část masa zamrazit a použít jindy.

Foto: Eva Malúšová

Kuřecí maso rozdělte na 3 části: stehna a křídla na pečení, prsa na další zpracování a vše ostatní na polévkuFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Stehýnka a křidélka nejlépe oddělíte ostrým nožíkem a prokřupnutím kloubůFoto: Eva Malúšová

Kuřecí vývar

Na 4 porce potřebujete: skelet a odřezky z kuřete, 1 velkou cibuli, 1/4 celeru, 2 mrkve, 2 petržele, sůl, 12 kuliček pepř, 4 ks nového koření, 1 bobkový list, 3 stroužky česneku, pár snítek petržele, oblíbené nudle, 1 mrkev, lžíci másla

Foto: Eva Malúšová

Kořenová zelenina, cibule a trochu koření stojí jen pár korun, a přitom s jejich pomocí vykouzlíte bohatou polévkuFoto: Eva Malúšová

Jak uvařit víc porcí: přikupte další skelet, kuřecí krky nebo jiné levné části určené na polévku či do vývaru vmíchejte vajíčka a bílé fazole

Postup: Skelet a veškeré další odřezky (zvažte i přikoupení 3–4 kuřecích krků či dalšího skeletu pro více masa a silnější chuť vývaru), rozpůlenou neoloupanou cibuli, očištěný celer, mrkev a petržel dejte do velkého (pro ušetření času nejlépe tlakového) hrnce, zalejte studenou vodou tak, aby bylo vše ponořeno a spolu se lžičkou soli, kořením, česnekem a stonky petržele (lístky si nechte na servírování) povařte doměkka. To trvá 1,5–2 hodiny, v tlakovém hrnci pak stačí hodina jedna. Slijte, maso oberte, případně dosolte a podávejte s polévkovými nudlemi, sekanou petrželkou a na másle orestovanou mrkví.

Foto: Eva Malúšová

Vývar pak podle chuti doplňte nudlemi, obraným masem, petrželkou nebo třeba rozšlehaným vajíčkem, rýží či bílými fazolemiFoto: Eva Malúšová

Tip: Příště zkuste vývar z krůtích krků – připravíte z něj skvělou polévku se sýrem a kukuřicí.

Pečené kuře i s přílohou

Na 2–4 porce potřebujete: 2 kuřecí stehna, 2 kuřecí křídla, máslo, sůl, pepř, oblíbené koření (já dala uzenou papriku a provensálské), 1 velkou cibuli, 6 stroužků česneku, zeleninu (brambory, mrkev, pórek, celer, dýni, kapustičky, zelí, hrášek atd.), hrnek vody

Foto: Eva Malúšová

Já se zbytkem kuřete upekla rovnou i prsíčka (která tak budete mít už připravená do dalšího jídla) a přílohu v podobě brambůrek, mrkve a cibulkyFoto: Eva Malúšová

Jak uvařit víc porcí: přikupte ještě 2 stehna

Postup: Troubu vyhřejte na 220 °C. Zeleninu omyjte, pokrájejte, dejte na dno pekáče a osolte. Maso (spolu se stehny můžete rovnou upéct i prsa) ze všech stran osolte, opepřete a okořeňte. Položte ho na zeleninu, rozložte na něj kousky másla, podlijte trochou vody, dejte do trouby a teplotu ihned snižte na 180 °C. Pečte asi hodinu doměkka, čas od času přelijte šťávou.

Foto: Eva Malúšová

Z jednoho kuřete tak budete mít minimálně 3 slušné porce pečínkyFoto: Eva Malúšová

Těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Na 4 porce potřebujete: 1 velkou cibuli, lžíci másla nebo olivového oleje, sůl, 1 chilli papričku (lze vynechat), 3 stroužky česneku, lžičku provensálských bylinek nebo oregana, 200 ml smetany, 250 g listového špenátu, pepř, 100 g sýra (mozzarella, gouda, eidam), upečená kuřecí prsa, parmezán k podávání, 400 g těstovin

Foto: Eva Malúšová

Upečené maso už stačí v omáčce jen prohřátFoto: Eva Malúšová

Postup: Najemno pokrájenou cibuli a chilli nechte zesklovatět na másle, osolte, přidejte nasekaný česnek a bylinky a po pár vteřinách zalijte smetanou. Přidejte vroucí vodou spařený a nasekaný špenát, prohřejte a vmíchejte nastrouhaný sýr. Když se rozpustí, přidejte kousky kuřecích prsou, prohřejte, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a podávejte s oblíbenými těstovinami a strouhaným sýrem.

Foto: Eva Malúšová

O sušší maso z prsou se po upečení asi nikdo nepopere, ale do těstovin, rizota nebo salátu bude báječnéFoto: Eva Malúšová

Tip: Příště kousky kuřete vmíchejte do oblíbeného rizota.

Kupujete spíše celé kuře nebo si raději připlatíte za naporcované kusy?

Načítám