Hlavní obsah

Sójový nápoj (Naturgreen)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie190 kJ
Bílkoviny3,6 g
Tuky1,9 g
Sacharidy2,9 g
Sůl0,08 g
SAFA0,38 g
Vláknina1,2 g
Cukry2,6 g

Výhodou sójových nápojů v porovnání s mlékem je nepřítomnost cholesterolu, laktózy a lepší složení tukové složky (menší množství nasycených mastných kyselin). Nevýhodou je neplnohodnotnost přítomných bílkovin a nižší obsah některých vitaminů a minerálních látek, zejména vápníku, pokud nejsou nápoje obohaceny. Obsah tuku a energetická hodnota tohoto nápoje jsou poměrně nízké, můžete proto tento nápoj zařazovat do jídelníčku.

Náhrada potraviny

Sójové nápoje jsou vhodné především pro jedince s laktózovou intolerancí nebo s alergií na mléčnou bílkovinu. Pro zdravého jedince je nutričně vhodnější mléko, které obsahuje kvalitnější bílkoviny a více vitaminů a využitelných minerálních látek.