Hlavní obsah

Jeřabiny

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie270 kJ
Bílkoviny0,7 g
Tuky1 g
Sacharidy12 g
Sůl0 g
SAFA0,15 g
Vláknina6,5 g
Cukry1,3 g

Ovoce je tvořeno ze 70-90 % vodou. Jedná se o potraviny s vyšším obsahem sacharidů, obsah tuku a bílkovin je u většiny druhů ovoce zanedbatelný. Ovoce je významným zdrojem vlákniny, vitaminu C a některých dalších vitaminů a minerálních látek, příznivý je také obsah antioxidantů. Ovoce však obsahuje oproti zelenině více cukru a má tedy vyšší energetickou hodnotu, proto hlídejte zkonzumované množství a započítejte ho do denního energetického příjmu. Při redukci hmotnosti se doporučuje konzumace cca 150-200 g ovoce denně spíše v dopoledních hodinách. Jeřabiny mají poměrně vysoký obsah cukru a energetickou hodnotu, konzumujte je proto jen v menším množství.

Náhrada potraviny

Zejména při redukční dietě je vhodnější konzumovat ovoce s nižším obsahem cukru.