Hlavní obsah

Raciolky s polevou průměr

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 900 kJ
Bílkoviny7 g
Tuky14,5 g
Sacharidy72 g
Sůl0,1 g
SAFA13,6 g
Vláknina2 g
Cukry23 g

Jedná se o pufované rýžové chlebíčky s polevou. Jsou především zdrojem sacharidů a menšího množství neplnohodnotných bílkovin, díky polevě mají i vysoký obsah cukru a tuku, jedná se navíc o tuk s nevhodným složením, který je velmi bohatý na nasycené mastné kyseliny. Energetická hodnota je vysoká. Chlebíčky s polevou do jídelníčku raději nezařazujte.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou chlebíčky bez polevy, které obsahují výrazně méně tuku a cukru. Nevýhodou pufovaných výrobků je však vysoký glykemický index, konzumujte je proto vždy v kombinaci s bílkovinným zdrojem a zeleninou a vybírejte výrobky s co nejvyšším obsahem vlákniny. Lepší než pufované výrobky jsou např. knäckebroty nebo běžné celozrnné pečivo, které mají nižší glykemický index a obsahují většinou více vlákniny.