Článek
Postup
01.
V hrnci na lžíci sádla zpěňte nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu. Až začnou zlátnout, zarestujte je spolu s hladkou moukou a mletou paprikou.
02.
Do hrnce vlijte 750 ml vody. Do polévky přidejte nakrájené kysané zelí (a trochu nálevu), houby, bobkové listy, kmín a nakrájené sušené švestky. Vařte, dokud zelí nezměkne, asi 15 minut.
03.
Poté nalijte do polévky smetanu – nejdřív si trochu polévky odeberte do misky, do ní zamíchejte smetanu a pak tuto směs teprve vlijte do hrnce, tak se smetana v kyselé polévce nesrazí.
04.
Polévku znovu přiveďte k varu a vařte ještě asi 10 minut. Servírujte ji s čerstvým chlebem.
Tip: Pokud máte rádi v zelňačce brambory, uvařte je v hrnci zvlášť, v kyselé polévce by nezměkly.
V zimně je výborná také hutná polévka z červené čočky nebo pravý ruský masový boršč.